Prečo bola vakcína Pfizer povolená vo Veľkej Británii, ale zatiaľ nie v USA
07 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Veľká Británia sa tento týždeň stalo prvou krajinou, ktorá povolila vakcínu proti Covid-19 od spoločnosti Pfizer na núdzové použitie, čo pravdepodobne zvýši tlak na Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), aby rýchlo urobil to isté, informuje portál CNBC.


USA a Veľká Británia vyhodnocujú vakcíny odlišnou metodikou. Spoločnosť Pfizer do Spojeného kráľovstva zasielala údaje o svojej vakcíne spolu so spoločnosťou BioNtech priebežne, čo znamená, že tamojšie regulačné orgány boli schopné údaje skontrolovať v reálnom čase a robiť tak dovtedy, kým nebol dostatok dôkazov podporujúcich formálne povolenie.

Priebežná kontrola je nástroj, ktorý regulačné orgány používajú na urýchlenie posúdenia sľubných liekov alebo vakcín. V USA FDA prejde všetky aspekty údajov, ktoré sú predložené v žiadosti, vrátane kontroly všetkých bezpečnostných informácií „aby sa zabezpečilo, že v nej nebudú diery“ a všetko je „správne“, uviedol Paul Offit, člen Poradného výboru pre vakcíny a rôzne biologické výrobky, ktorý má preskúmať vakcínu od spoločnosti Pfizer do 10. decembra.

Spoločnosť Pfizer priznala problémy s výrobou vakcíny proti covidu-19
Pfizer sa chystá vyrobiť len polovicu plánovaných dávok vakcíny kvôli problémom v dodávateľskom reťazci, uvádza to portál Fox59. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Spoločnosť Pfizer predložila údaje o vakcíne FDA 20. novembra. FDA uviedla, že autorizuje vakcínu, ktorá je bezpečná a účinná najmenej na 50%. Na porovnanie, vakcína proti chrípke všeobecne znižuje riziko, že ľudia dostanú chrípku, o 40% až 60% v porovnaní s ľuďmi, ktorí nie sú zaočkovaní, uvádza Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Očakáva sa, že hodnotenie vakcíny agentúrou bude trvať niekoľko týždňov a predstavitelia verejného zdravotníctva očakávajú, že prvé dávky vakcíny by sa mohli distribuovať už za dva týždne.

Šéf Pfizeru si „nie je istý“, či ich vakcína zastaví šírenie choroby
Generálny riaditeľ farmaceutickej spoločnosti Pfizer uviedol, že stále nie je jasné, či tí, ktorí dostanú vakcínu od jeho spoločnosti, budú schopní aj naďalej prenášať koronavírus na iné osoby, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Británia bola ostro kritizovaná za prirýchle schválenie vakcíny od spoločnosti Pfizer. Anthony Fauci, popredný odborník na infekčné choroby, pre Fox News uviedol, že Spojené kráľovstvo nepreskúmalo údaje spoločnosti Pfizer "dostatočne starostlivo“.

Výrobcovia liekov a štáty sa pripravujú na distribúciu vakcín od polovice decembra. Federálny letecký úrad uviedol, že minulý týždeň zabezpečil prvú hromadnú leteckú prepravu vakcín. Spoločnosť United Airlines v piatok dopravila vakcínu od spoločnosti Pfizer z Bruselu na medzinárodné letisko Chicago O’Hare.

Švajčiarske úrady pozastavujú povolenie pre vakcíny spoločností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna.  
Švajčiarska vláda už v októbri objednala niekoľko miliónov vakcín, od troch výrobcov. Teraz však švajčiarsky lekársky regulátor Swissmedic tvrdí, že chýbajú mnohé potrebné informácie k spusteniu používania vakcín a proces je preto pozastavený. ... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Petra Demková