Orbán vyťahuje strašiaka Sorosa zakaždým, keď je Maďarsko v problémoch (Shaun Walker)
07 | 12 | 2020 I Diana Zaťková



Pravicový predseda vlády Maďarska Viktor Orbán vetuje nový rozpočet Európskej Únie. Nepáči sa mu ustanovenie, ktoré by spojilo financovanie s podmienkou právneho štátu. Keď sa situácia zhoršuje, našiel známeho nepriateľa - 90-ročného finančníka a filantropa Georga Sorosa, zamýšľa sa v komentári pre The Guardian Shaun Walker.









KeďžeMaďarsko a Poľsko vedú s ostatnými európskymi lídrami hádku o mechanizme takzvaného „právneho štátu“, Orbán znovu oživil protisorosovskú kampaň svojej vlády, ktorá bola často poznačená konšpiračnou a antisemitskou rétorikou. V spore sa čaká na konečnú dohodu o sedemročnom rozpočtovom a ozdravnom balíku EÚ vo výške 1,7 miliardy EUR.


V piatok, uprostred správ, že poľská vláda sa môže priblížiť k prijatiu kompromisného riešenia rozpočtu, stál Orbán pevne vo svojej veto hrozbe a v rozhlasovom rozhovore tvrdil, že EÚ chce prijať „35 miliónov migrantov“ a pravidlo - mechanizmus právneho štátu by bol spôsob, ako ho potrestať za nesúhlas.


Orbán neustále tvrdí, že európski kritici trestajú Maďarsko skôr za jeho protimigrantský postoj, ako za dobre zdokumentované obavy z korupcie a zo zásad právneho štátu. A kto stojí za týmto domnelým plánom? Soros, samozrejme. „Európa nesmie podľahnúť Sorosovej sieti,“ napísal nedávno Orbán.


Ruská prokuratúra zakázala Sorosovu nadáciu. "Je hrozbou pre národnú bezpečnosť“
Ruská generálna prokuratúra uznala Nadáciu otvorenej spoločnosti Georga Sorosa a ďalšiu pridruženú organizáciu ako nežiaduce skupiny, ktoré ruským občanom a organizáciám zakazujú účasť na niektorých projektoch, informuje portál... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Soros sa narodil v židovskej rodine v Maďarsku v roku 1930 a holokaust prežil tak, že sa ukrýval. Neskôr sa presťahoval do Británie a potom do USA, kde sa prostredníctvom obchodovania a špekulácií stal jedným z najbohatších mužov sveta. Od konca 80. rokov rozdal obrovskú časť svojho majetku na liberálne účely, koncom 80. a začiatkom 90. rokov dokonca financoval Orbána a množstvo ďalších súčasných maďarských vládnych predstaviteľov. „Podporil som Orbána, pretože v tom čase veľmi aktívne podporoval otvorenú spoločnosť. Ale stal sa vykorisťovateľom a tvorcom mafiánskeho štátu,“ povedal Soros pre Guardian minulý rok v rozhovore.

Soros je už roky terčom konšpiračných teórií v mnohých krajinách, Orbánova vláda to však v roku 2017 posunula na novú úroveň. Priniesla to mediálna kampaň, ktorá Maďarov navádzala, aby nenechali Sorosa „smiať sa posledného“. Vláda financovala bilbordy v Budapešti a ďalších mestách, kde bol Soros zobrazený ako bábkar.


Čína zapína „umelé slnko“ na jadrový pohon
06 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

V roku 2018, pred parlamentnými voľbami, Orbán kritizoval Sorosa používaním jazyka, ktorý obsahoval učebnicové antisemitské tropy: „Bojujeme proti nepriateľovi, ktorý je iný ako my. Nie je otvorený, ale skrýva sa. Nie je priamy, ale prefíkaný. Nezmýšľa národne, ale medzinárodne. Neverí v prácu, ale špekuluje s peniazmi. Nemá svoju vlasť, ale cíti, že vlastní celý svet.“


Po tých voľbách, ktoré vyhrala Orbánova strana Fidesz, bilbordové kampane prestali a zmienky o Sorosovi sa trochu utíšili, v posledných týždňoch sa však jeho meno objavuje čoraz častejšie.


Soros je neustále témou verejnej debaty. Minulý mesiac miliardár napísal stanovisko, v ktorom obvinil Orbána z vytvorenia „prepracovaného kleptokratického systému na okrádanie krajiny“ a vyzval EÚ, aby zabezpečila, že bude odolávať maďarským a poľským hrozbám vetovania rozpočtu.


Veľké zatýkanie na Slovensku (Peter Lange)
Šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák je považovaný za najmocnejšieho oligarchu na Slovensku. Jeho meno sa objavilo vo vyšetrovacích spisoch početných korupčných prípadov. Teraz bol zadržaný. Je to bod zvratu pre Slovensko? – pýta sa vo... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová

Orbán v reakcii na to zvýšil svoje rétorické útoky na Sorosa a označil ho za „najskorumpovanejšieho človeka na svete". Zároveň vyhlásil, že Maďarsko je obeťou temných Sorosových sietí.


Posledná Sorosmánia sa dokonca dotkla herca Georga Clooneyho. Ten podráždil maďarskú vládu, keď spojil  vo vyjadrenia slová „nenávisť" a "hnev“ s Orbánovou vládou. Provládne médiá v reakcii kdesi vyhrabali fotografiu Clooneyho so Sorosovým synom s komentárom, že herec iba "papagájoval" želania miliardára. To prinútilo herca vydať vyhlásenie, podľa ktorého sa so Sorosom a jeho synom stretol iba raz. „Orbánov propagandistický stroj klame,“ vyhlásil a opäť pochválil prácu, ktorú vykonali Sorosove nadácie po celom svete.


Najnepríjemnejšou epizódou nedávnej anti-Sorosovej kampane bol článok, ktorý pre provládny web napísal Szilárd Demeter, ministerský úradník a riaditeľ múzea menovaný Orbánom, . Nazval Sorosa „liberálnym Führerom“, ktorý chce prenasledovať Maďarov a Poliakov. "Toxický plyn prúdi z kapsuly multikultúrnej otvorenej spoločnosti," napísal Demeter.


Švajčiarske úrady pozastavujú povolenie pre vakcíny spoločností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna.  
Švajčiarska vláda už v októbri objednala niekoľko miliónov vakcín, od troch výrobcov. Teraz však švajčiarsky lekársky regulátor Swissmedic tvrdí, že chýbajú mnohé potrebné informácie k spusteniu používania vakcín a proces je preto pozastavený. ... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Petra Demková

Aj podľa štandardov oficiálneho maďarského diskurzu o Sorosovi bol výbuch šokujúci a vyvolal kritické reakcie zo strany veľvyslanectva USA a Izraela, ako aj židovských organizácií. Najmä vzhľadom na to, že jeho cieľom boli preživší holokaustu. Nakoniec Demeter článok stiahol, hoci sa neospravedlnil.


Kritici naznačujú, že čoraz zápalistejšia rétorika by mohla byť prostriedkom na odvrátenie pozornosti od zhoršujúcej sa situácie s koronavírusom v Maďarsku, ako aj od zložitého postavenia, v ktorom sa teraz Orbán pri rokovaniach v Bruseli nachádza.


Pozornosť bola krátko odvrátená od rokovaní o rozpočte, ktoré sa uskutočnili tento týždeň, keď europoslanec Fideszu a popredný dôverník Orbána József Szájer rezignoval na svoj post. Urobil to po tom, čo ho zadržali policajti na homosexuálnej párty. Milý europoslanec sa dokonca pokúšal mužom zákona uniknúť s drogami v batohu. Bol to nepríjemný odkaz od niekoho, kto osobne prepísal maďarskú ústavu, aby definoval manželstvo ako heterosexuálnu inštitúciu.


OSN varuje: Miliarda ľudí môže skončiť v extrémnej chudobe
06 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

Szájer je ďalším úradníkom Fideszu, ktorý bol kedysi poberateľom Sorosovho štipendia, a teraz sa stal anti-sorosovským bojovníkom. Možno je prekvapujúce, že Soros nebol zatiaľ obvinený z rozhodnutia Szájera zúčastniť sa na orgiách, hoci niektorí provládni mediálni komentátori tvrdia, že k incidentu došlo prostredníctvom zahraničných tajných služieb.


Rokovania o rozpočte EÚ sa čoskoro dostanú do kritickej fázy. Začiatkom tohto týždňa Európska komisia varovala, že by sa mohol vytvoriť nový fond na obnovu po koronakríze bez pomoci Budapešti. Poľský vicepremiér Jarosław Gowin preto vo štvrtok uviedol, že je možný kompromisný návrh.


Orbán však v piatok povedal, že to nebude fungovať. "Poliaci nemôžu z veta vycúvať; naše krajiny podpísali vyhlásenie, že Maďarsko a Poľsko sa budú navzájom podporovať a neprijmú riešenie, ktoré je pre každú zo strán neprijateľné,“ uviedol maďarský premiér.


Shaun Walker, je britský novinár pôsobiaci v Budapešti 

Po tomto prieskume môže vláda hodiť uterák do ringu
Nadpolovičná väčšina oslovených respondentov v prieskume FOCUSU, vrátane voličov koalície, poslala vláde odkaz - chceme vás vymeniť! Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Ivan Brožík