Maduro drvivo zvíťazil v parlamentných voľbách, ktoré boli bojkotované opozíciou
07 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Socialistická strana na čele s venezuelským prezidentom Nicolasom Madurom dosiahla v parlamentných voľbách drvivé víťazstvo, pričom získala viac ako dve tretiny hlasov. Volebné prieskumy bojkotovala opozícia, ktorá tiež uviedla, že voľby boli sfalšované, informuje portál RT.


Zjednotená socialistická strana Venezuely a jej spojenci získali vo voľbách viac ako 67 percent hlasov, uviedla v pondelok ráno prezidentka Národnej volebnej komisie Indira Alfonzoová. Výsledok ocenil tiež Maduro, ktorý uviedol, že socialisti sú schopní „spamätať sa“ z rebelantského Národného zhromaždenia.

Volebná účasť však bola veľmi nízka, keďže iba 31 percent z asi 20 miliónov oprávnených voličov odovzdalo svoj hlas, uvádzajú oficiálne údaje.

"Je to veľké víťazstvo bez pochýb o demokracii," uviedol Maduro v televíznom prejave.

Národné zhromaždenie vedie Juan Guaido, ktorý sa v roku 2019 vyhlásil za „dočasného prezidenta“. Napriek širokej podpore Washingtonu a opakovaným pokusom zosadiť Madura, Guaido nedokázal prevziať moc socialistickému prezidentovi.

Predseda Európskej rady tvrdí, že je potrebné ukončiť hru „na mačku a myš“ medzi EÚ a Tureckom
Predseda Európskej rady varoval Ankaru, že je potrebné ukončiť hru „na mačku a myš“ medzi EÚ a Tureckom, pričom poznamenal, že európski vodcovia sa teraz musia rozhodnúť, či budú sankcionovať Turecko, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Volebné prieskumy bojkotovali hlavné opozičné strany v krajine, ktoré obvinili vládu, že ich stanovila v dostatočnom predstihu pred dňom volieb. Sám Guaido označil voľby za „podvod“ a vyzval svojich priaznivcov, aby sa ich nezúčastnili.

Tieto obvinenia ešte viac podporili zahraniční úradníci, pričom USA a mnoho ich spojencov odmietlo akceptovať akékoľvek výsledky volieb. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo odsúdil hlasovanie a trval na tom, že voľby „nebudú odrážať vôľu venezuelského ľudu“.

Venezuelské úrady však rozhodne odmietli všetky obvinenia z toho, že nejako upravili volebné urny, či sfalšovali voľby.

Stovky ľudí v Prahe protestovali proti vládnym opatreniam
Stovky ľudí sa zhromaždili v nedeľu v Prahe na dvoch protestoch namierených proti opatreniam českej vlády v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2, informoval spravodajský server Novinky.cz. Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | tasr