Kajúcnik Makó:„Noro Bödör chcel naj..ať Tiborovi Gašparovi!“
07 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zadržanie Ľudovíta Makóa sa ukázalo ako kľúčové pri rozkrývaní podozrení o kriminálnych praktikách v polícii na najvyšších miestach. Jeho výpovede dostali nielen do problémov, ale najmä za mreže ľudí, ktorí si ešte donedávna mysleli, že sú nedotknuteľní.


Prokurátor Vasiľ Špirko napríklad ešte v marci 2018 opísal, ako ho dali sledovať pre jeho prácu na kauze ministrov za Smer Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka, ktorých podozrieval z podvodov pri nákupoch IT technológií. Minister vnútra Kaliňák to označil za absurdné. Zadržaný bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó však teraz vyšetrovateľom potvrdil, že Špirko bol sledovaný, informuje portál sme.sk.
Policajná chobotnica mala tri základné ciele

Vo výpovedi, ktorú má denník SME k dispozícii, Makó priznáva, že bol súčasťou systému rozsiahleho korumpovania policajtov a tiež zneužívania vyšetrovateľov na vydieranie a diskreditáciu politických oponentov Smeru. „Z môjho pohľadu mala skupina tri základné ciele. Prvým bolo udržať politickú moc strany Smer, najmä eliminovať politických súperov, resp. opozíciu, druhým obsadiť všetky dôležité najvyššie pozície vo všetkých bezpečnostných zložkách štátu a tým demonštrovať moc a silu a následne využívať tieto vymoženosti, a tretím bolo zarobiť na vydieraní podnikateľov a predaji priaznivých rozhodnutí vyšetrovateľov, ktorí za úplatky potom ututlali konkrétne kauzy,“ vypovedal Makó vyšetrovateľom.

Vo výpovedi Makó detailnejšie opisuje štruktúru skupiny, ktorej šéfoval Norbert Bödör, ktorého, podľa Makóa, museli na niektorých stretnutiach doslova krotiť. Bödör sa raz napríklad nahneval na svoju pravú ruku, vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara, a tvrdil, že mu fyzicky ublíži. „Potom sme sa mali rozísť, ja som ešte zostal pol minúty a povedal som Norovi, nech už nikdy pred nami nerozpráva, že naj..e policajnému prezidentovi,“ vypovedal Makó. Skupinu teda viedol Bödör s Gašparom, na nižších pozíciách boli napríklad bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, šéf NAKA Peter Hraško či Bernard Slobodník, šéf Národnej jednotky finančnej polície.

Kajúcnik Makó: Bödör rozdeľoval za sledovanie veľké peniaze
Výpovede Ľudovíta Makóa dostali do problémov, a väčšinou aj za mreže, už nejedného vysokopostaveného človeka. Po jednej z nich policajti obvinili aj svojho bývalého šéfa Milana Lučanského. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Základom skupiny boli údajne známosti, ale aj lojalita

Základným predpokladom na to, aby skupina vznikla, boli podľa Makóa spoločné známosti. Gašpar je s Bödörom vzdialená rodina, ich staré mamy boli sesternice, a tak sa pravidelne stretávali. „Tibor Gašpar bol dosadený na základe veľmi dobrých vzťahov Norberta Bödöra s vrchnými predstaviteľmi strany Smer,“ povedal vyšetrovateľom Makó, podľa ktorého sa zase Krajmer dlhé roky poznal s Bödörom. Malo to byť od čias, keď bol ešte len okresným policajtom. Slobodník sa zase dlhé roky poznal s Gašparom. Podľa Makóa potom na základe známostí dosadzovali ľudí do kľúčových funkcií na polícii. „Ďalším kritériom bola lojalita,“ povedal ešte Makó vyšetrovateľom, ale prečo si zobrali do skupiny práve jeho to vysvetliť nevedel.

Predpokladal, že ho oslovili aj preto, že v tom čase bol podnikateľom v oblasti SBS, podobne ako Bödör, ktorého otec Miroslav vlastní Bonul, jednu z najväčších SBS firiem. Makó zase šéfoval firme Abas, ktorá patrila k Bödörovým konkurentom, takže Bödör týmto ťahom sčasti svoju konkurenciu oslabil. Do funkcie ho potom oficiálne dosadil prezident finančnej správy František Imrecze. „Dostal garancie, že som dobrý výber dvojice Tibor Gašpar a Norbert Bödör,“ vypovedal Makó, ktorý s novou funkciou súhlasil niekedy v lete 2014, ale vo výpovedi priznáva, že mu oficiálny plat 3000 eur nestačil, lebo dovtedy zarábal 13-tisíc eur mesačne. „Na to mi Noro Bödör povedal, že tých 10-tisíc mi bude doplácať z jeho firmy Bonul, čo sa aj dialo asi 13 až 16 mesiacov, maximálne jeden a pol roka,“ povedal Makó vyšetrovateľom.

Utajený svedok Ľudovít Makó svojimi svedectvami pomohol vytvoriť nový špecializovaný tím
Nad mocnými sa na Slovensku začína zmrákať, a po vytvorení špeciálneho policajného tímu skončia za mrežami zrejme ďalšie veľké esá. Vyplýva to z informácií, ktoré priniesli Topky.sk. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Stratégia na diskreditáciu Kisku aj Matoviča

Keď skupina ovládla kľúčové pozície v štáte, začala, podľa Makóa, odstavovať politických oponentov Smeru. Vďaka jeho pozícii na finančnej správe vedeli vyhľadať všetky problémy, ktoré mali opoziční politici v oblasti podnikania a využiť ich proti nim. V prípade vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku využili, že jeho firmu KTAG preverovali daňoví úradníci v dvoch veciach, ktoré ale boli uzatvorené v jeho prospech. „V ďalšom čase prišlo stretnutie medzi Norom, Tiborom, Robom Krajmerom, Petrom Hraškom a Béďom Slobodníkom, kde sa dohodla stratégia, že sa znova otvoria tieto trestné veci a bude tak vytvorený tlak na Kisku v oblasti politiky,“ vypovedal pred vyšetrovateľom Makó, podľa ktorého mali aj vlastné sledovacie komando, ktoré napríklad v roku 2015 sledovalo súčasného premiéra Igora Matoviča, pretože škodil Smeru.

„Počas tohto obdobia sme my urobili denný rámec Igora Matoviča, t. j. kde býva, kde sa zdržuje, s kým sa stýka. Toto nám trvalo asi dva dni. Následne si všetky tieto veci súvisiace s Matovičom prebral Robo Krajmer,“ tvrdil Makó. V Špirkovom prípade prišla požiadavka na jeho sledovanie od Bödöra po tom, ako začal spomínať, že jeho vyšetrovanie smeruje ku Kaliňákovi či k Počiatkovi. Ďalej Makó vypovedal, že Špirka odmietol sledovať keď zistil, že v aute má kamery, ktoré by sledovačku odhalili. Tvrdil, že v skupine nebol v takom podriadenom vzťahu ako ostatní, a tak si mohol dovoliť Bödörove požiadavky niekedy aj odmietnuť. „Viem o tom, že v inej línii sa tieto úkony vykonávali, ale kto ich robil, neviem,“ dodal podľa portálu sme.sk pri výpovedi Makó.

Prečo vylial Slobodník „špinu“ na Gašpara aj Bödöra? Mal STRACH o rodinu!
Bernard Slobodník patrí medzi tých vysokopostavených vysokých policajných šéfov, ktorých NAKA zadržala v rámci akcie Očistec. Aj on sa ale rozhodol prehovoriť a spolupracovať. Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Hierarchia skupiny podľa Ľudovíta Makóa

Hlava skupiny

  • Norbert Bödör, syn majiteľa SBS firmy Bonul a kumpán Mariana Kočnera.


Prvá úroveň

  • Tibor Gašpar, policajný riaditeľ a príbuzný Norberta Bödöra a jeho pravá ruka.


Druhá úroveň

  • Róbert Krajmer, šéf protikorupčnej jednotky NAKA. Mohol zadávať úlohy nižšie postaveným členom skupiny, zodpovedal sa priamo Bödörovi a Gašparovi.

  • Marián Zetocha, bol predchodcom Pavla Vorobjova na čele finančnej spravodajskej jednotky NAKA.


Tretia úroveň

  • Peter Hraško, riaditeľ NAKA.

  • Bernard Slobodník, šéf Národnej jednotky finančnej polície.

  • Pavol Vorobjov, šéf finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry.

  • Milan Mihálik, zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA.

  • Vladimír Bisták, policajt z NAKA Západ.

  • Milan Žáčik a Ivan Bobocký, obaja boli referentmi v protikorupčnej jednotke NAKA Západ.


Externí spolupracovníci

  • Dušan Kováčik, špeciálny prokurátor, ktorý sa zúčastňoval na poradách skupiny a podporoval jej činnosť.

  • Ľudovít Makó, riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý pre skupinu "dohliadal" na vyšetrovanie daňových vecí.


Akcia Očistec: Gašpar obvinenia odmieta, Slobodník chce spolupracovať, Hraško sa psychicky zrútil
Štvrtková akcia NAKA poriadne zamávala Slovensko a určite aj slušnými policajtami. Zaujímavé je aj sledovanie, ako sa bývalí vysokí funkcionári polície pred sudcom spávajú. Hraško sa k nemu ani nedostal. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.