Ďalší protest pred Úradom vlády. Trvať má až tri dni!
07 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiérov Úrad vlády je, zdá sa, opäť v kurze. Tentokrát si ho zobrali ako miesto protestu zástupcovia Greenpeace, ktorí pred ním chcú byť až tri dni.


Environmentálna organizácia Greenpeace začala svoj 65-hodinový protest pred Úradom vlády s jasnou požiadavkou. Chcú, aby Matovič v Bruseli zabojoval za zníženie emisií o 65 percent do roku 2030, informuje portál 1.pluska.sk.
Výzva premiérovi na podporu redukcie emisií

Greenpeace spustila platformu Napíšte.to premiérovi, prostredníctvom ktorej môžu ľudia poslať Matovičovi email a požiadať ho o podporu klimatických cieľov. Protest bude trvať od pondelka do stredy 9. 12. a zúčastnia sa ho známe osobnosti, influenceri, umelci či organizácie. Tento týždeň 10. a 11. decembra by mal predseda vlády na samite v Bruseli s partnermi hovoriť o sprísnení klimatických cieľov Európskej únie. Aktivisti ho vyzývajú, aby podporili 65 % redukciu emisií do roku 2030. Ak sa podľa vedcov nebudú znižovať uhlíkové emisie takýmto tempom, buď sa nesplní cieľ uhlíkovej neutrality do roku 2050, alebo sa budú musieť neskôr „sekať“ emisie ešte radikálnejšie.

Aktivisti z Greenpeace na premiérovi požadujú „šesťdesiatpäťpercentné zníženie emisií do roku 2030 je v súlade s Parížskou dohodou a podľa vedeckej komunity potrebné na to, aby sme nepresiahli oteplenie na 1,5 stupňa Celzia a vyhli sa tak klimatickému a ekologickému kolapsu.“ Dodávajú tiež, že rozhodnutie o cieľoch 2030 je historický moment, ktorý rozhodne o tom, akým smerom sa bude uberať budúcnosť ľudí.

Budaj sa obrátil na členov vlády, aby podporili zelený reštart ekonomiky
Pripojenie sa k iniciatíve na podporu Európskeho ekologického dohovoru a zelenej obnovy európskej ekonomiky môže Slovensku priniesť financie, nové pracovné miesta a zdravšiu krajinu. Myslí si to minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).... Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR

Slovensko môže byť v Európe klimatickým lídrom

„Vedecká komunita už desiatky rokov upozorňuje na zväčšujúcu sa hrozbu klimatickej krízy. A napriek tomu, že v otázkach súčasnej pandémie ju naši lídri rešpektujú, v otázkach klimatickej krízy je jej hlas naďalej ignorovaný,“ skonštatovala programová riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková a dodala, že je čas, aby Slovensko prestalo ignorovať vážnosť situácie a postavilo sa „rázne za riešenie klimatickej krízy“. Koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Pavol Fábry hovorí, že Slovensko už raz ukázalo, že môže byť klimatickým lídrom v strednej Európe. „Máme na to najlepšie podmienky a transformácia nám môže priniesť množstvo výhod,“ povedal Fábry zároveň upozornil, že každé rozhodnutie ovplyvní budúcnosť miliónov ľudí, píše portál 1.pluska.sk.

Prezidentka: Boj proti klimatickej kríze by mal byť prioritou celej krajiny
Boj proti klimatickej kríze by mal byť podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej prioritou celej krajiny a celého ľudstva. Je preto vďačná za akékoľvek aktivity, ktoré k tomuto spoločnému záujmu smerujú. Uviedla to v stredu po stretnutí s... Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | TASR