Aktualita: Vláda schválila zmeny pri vyhlasovaní núdzového stavu a jeho predlžovanie
07 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Predsedovi vlády a jeho ministrom sa zrejme núdzový stav zapáčil natoľko, že jeho opakovanie zakomponovali aj do ústavného zákona. Schváliť to však musia ešte poslanci Národnej rady.


Vládny kabinet dnes schválil návrh ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, a zároveň schválil návrh prijať v skrátenom legislatívnom konaní. Takýto krok zdôvodňuje poznatkami z praxe a nemožnosťou objektívne vyriešiť situáciu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu počas núdzového stavu trvajúceho najviac 90 dní, uvádza portál hnonline.sk.
Matovičova vláda schválila aj návrh zákona o Ústavnom súde

Navrhované opakované predĺženie núdzového stavu však musí parlament odobriť najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti predĺženého núdzového stavu. „Cieľom je vytvoriť ústavnú poistku v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike,“ vysvetľuje vo svojom stanovisku vláda s tým, že takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu. Ustanoviť sa však majú aj obmedzenia a povinnosti pre núdzový stav, ktorý bude vyhlásený z iného dôvodu ako je ohrozenia života a zdravia ľudí v súvislosti so vznikom pandémie.

Upraviť sa však majú aj obmedzenia nedotknuteľnosti osoby, jej súkromia a obmedzenia slobody pohybu a pobytu. Podľa vlády majú vo väčšej miere zodpovedať potrebám prijímať efektívne opatrenia znižujúce pohyb obyvateľstva, a tým spomaliť šírenie infekčnej choroby v štádiu pred vznikom pandémie alebo v priebehu jej šírenia. Vláda v reakcii na návrh ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu schválila aj návrh zákona o Ústavnom súde, ktorého cieľom je doplniť možnosť prieskumu rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu Ústavným súdom. Matovičov kabinet schválil návrh prijatia tohto zákona v skrátenom legislatívnom konaní, dodáva na záver portál hnonline.sk.

Podľa uznávanej právničky je núdzový stav iba vládnou fraškou!
Premiér Igor Matovič pred prvým kolom celoplošného testovania presviedčal Slovákov, že pandémia bezprostredne ohrozuje celú republiku. Ako sa ale napokon ukázalo, nebola to tak celkom pravda. Teraz hrozí, že niektorí budú preto podávať sťažnosť na... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.