Advokátska komora: „Náš kolega sedí v base a kajúcnik je na slobode!“
07 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Výpovede spolupracujúcich kajúcnikov pred policajnými vyšetrovateľmi dostali do problémov, ba dokonca do väzby, v ostatnom čase veľa ľudí. Jedným z nich je aj advokát Ribár, ktorého kolegovia teraz mohutne protestujú.


Na kriminalizáciu advokátov a „bezprecedentný“ prípad Martina Ribára, ktorý je viac ako rok vo väzbe, upozorňujú desiatky jeho kolegov advokátov. Ribár sa do nej dostal po výpovedi svojho bývalého klienta a kajúcnika v prípade skupiny takáčovcov. Slovenská advokátska komora, ktorá sa pripojila k Ribárovej ústavnej sťažnosti, hovorí o podozreniach z potláčania základného práva na súdnu ochranu a riadneho výkonu advokácie, píše portál ereport.sk.
Advokáti sú spochybňovaní a dehonestovaní

Na verejnosť advokáti apelujú, aby nerezignovala na spravodlivosť v justícii a vyzývajú tiež budúceho generálneho prokurátora, aby v rámci trestného konania opätovne nastolil zákonnosť postupu orgánov činných v trestnom konaní. Chcú tiež, aby prešetril Ribárov prípad, ktorý je podľa nich vo väzbe pre zastupovanie klienta. Za iniciatívou advokátov za právny štát stojí jeden z jeho obhajcov Matej Marhavý. „V súčasnosti sme svedkami negatívnych trendov v justičnej sfére s tým, že sudcovia sú pri svojom rozhodovaní vystavovaní výraznému verejnému tlaku, ktorý má vplyv aj na mieru ich nezávislosti a spravodlivého rozhodovania,” píše sa v manifeste advokátov, ktorý poukazuje aj na ich dehonestáciu v závažných kauzách, spochybňovania úlohy advokácie, snahy o zasahovanie do jej nezávislosti či dokonca ich kriminalizáciu.

Advokáti pripomínajú, že právo na obhajobu patrí v demokratickej spoločnosti medzi základné práva a slobody jednotlivca. „V poslednej dobe sa výkon obhajoby dostáva do podoby iluzórneho a bezobsažného pojmu, dochádza k vylučovaniu konkrétnych obhajcov zo zastupovaní ich účelovým zaradením do procesného postavenia svedka, ba dokonca dochádza ku kriminalizácii, obviňovaniu a väzobnému stíhaniu advokátov pre ich výkon obhajoby v trestných konaniach,” konštatuje sa v manifeste.

Advokát Bžán je opäť v hre: V mene sudcov neoprávnene vymáhal od štátu státisíce eur
Meno advokát Bžána je zrejme Slovákom dostatočne známe z kauzy mastnej 705-miliónovej odmeny, ktorú si vyúčtoval za predražené právne služby pre štát v spore o gabčíkovskú elektráreň. So spoločnosťou Enel. A teraz je právnik v hre o veľké peniaze,... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ribár: Vo väzbe som iba kvôli výkonu advokácie

Príkladom má byť aj Ribárov prípad, ktorý sa podľa advokátov „previnil“ tým, že obhajoval osoby v rámci organizovanej skupiny, ktorej členovia sú obvinení zo závažných trestných činov. Advokáti tvrdia, že doteraz nebol v rámci trestného konania predložený jediný vecný dôkaz o tom, že by Ribár konal nad rozsah výkonu advokácie a preto sa domnievajú, že nejde len o individuálne zlyhanie, ale o zlyhanie systému ako celku. Advokáti ocenili postup Slovenskej advokátskej komory, ktorá sa pripojila k ústavnej sťažnosti. Komora spomína podozrenia z potláčania základného práva na súdnu ochranu a riadneho výkonu advokácie, ale zároveň upozorňuje, že za svoju prácu je postihovaných čoraz viac advokátov. Rovnako, že advokáta nie je možné stotožňovať so skutkami obvineného.

Martin Ribár napísal z väzby list, v ktorom hovorí o pochybnom obchode so spravodlivosťou. „Sedemnásť rokov pred väzbou som bol trestným advokátom. Vo väzbe som kvôli výkonu advokácie,” píše v liste, ktorý má k dispozícii TASR. Jeho bývalý klient, podľa jeho slov, začal spolupracovať s políciou, priznal sa k množstvu trestných činov a obvinil desiatky ľudí vrátane neho, pričom on zostal na slobode. „Beztrestnosť kajúcnikov či mimoriadne nízke tresty pre spolupracujúcich výmenou za ich svedectvá, usvedčujúce iných, mnohokrát nepravdivé, neúplné, výpovede po pobyte vo väzbe či pod hrozbou väzobného stíhania, sú na Slovensku pričastým fenoménom v trestných konaniach,” uvádza Ribár v liste.

Obvinení sudcovia a advokát z kauzy Víchrica so sťažnosťou na Najvyššom súde nepochodili
Najvyšší súd včera rozhodoval o sťažnosti obvinených sudcov a advokáta z kauzy Víchrica, ale sťažnosť obvinených zmietol zo stola. Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Za mrežami by mal byť do júla budúceho roka

Väzobne stíhaný advokát upozorňuje aj na to, že ak by v podmienkach väzby, v ktorej je 13 mesiacov, niekto držal väčšieho psa, odsúdia ho za týranie zvierat. Nečuduje sa preto tým, ktorí začnú spolupracovať s políciou a využívanie väzby v súčasnosti označil za nátlakový prostriedok na zlomenie ľudí, priznanie sa a spoluprácu. Advokáta zadržali policajti ešte vlani v októbri v rámci akcie Apač. Spolu vtedy zadržali a obvinili 13 ľudí, ktorí mali byť členmi bratislavskej skupiny takáčovcov. Špecializovaný trestný súd ho spolu s ďalšími vzal do väzby 30. októbra 2019. Rozhodnutie následne potvrdil Najvyšší súd. Špecializovaný trestný súd mu minulý týždeň väzbu predĺžil do júla 2021, o ktorej bude ale opäť rozhodovať Najvyšší súd, uvádza v závere portál ereport.sk.

Kočner potápa ďalšieho advokáta. NAKA obvinila Matúša Boľoša za pochybný biznis
Policajti z Národnej kriminálnej agentúry obvinili podľa webového portálu aktuality.sk advokáta Matúša Boľoša, s ktorým si mal Marian Kočner písať cez aplikáciu Threema. Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.