Po tomto prieskume môže vláda hodiť uterák do ringu
06 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Nadpolovičná väčšina oslovených respondentov v prieskume FOCUSU, vrátane voličov koalície, poslala vláde odkaz - chceme vás vymeniť!


Konkrétne 53,5 percenta odpovedí vyslovilo súhlas s požiadavkou usporiadať na Slovensku referendum o skrátení funkčného obdobia koaličnej vlády OĽaNO, SaS, Sme-rodina a Za ľudí. Čísla, okrem iných, prezentoval portál aktuality.sk.

Graf TV Markíza, reprofoto statusu FB (@Na telo s Michalom Kovačičom)


Agentúra FOCUS pre TV Markíza urobila prieskum, v ktorom sa pýtala ľudí, či sú za alebo proti, aby sa takéto ľudové hlasovanie vôbec konalo. Z výsledkov vyplýva, že za by bolo 53,5 percenta a proti 39,9 percenta opýtaných. Ďalších 6,6 percenta nevedeli zaujať postoj k tejto otázke.

Podľa očakávania má myšlienka referenda o predčasných voľbách najviac zástancov medzi opozičnými silami. V prípade voličov Hlasu-SD je to 89,2 percenta, u voličov ĽSNS 87,8 percenta a medzi voličmi Smeru-SD je to 82,3 percenta respondentov.

Nejednoznačný postoj u voličov Sme rodina a SaS, kde podpora referendu priam zaráža, no doslova prekvapuje, že ju vyjadrili aj voliči OĽaNO.

Naopak, spomedzi voličov koaličných zoskupení má takéto referendum najviac odporcov medzi voličmi OĽaNO, až 92,8 percenta opýtaných. Nasledujú voliči Za ľudí, medzi ktorými sa nachádza 79,6 percenta takých, ktorí sú proti opozičnej iniciatíve.

Fico chce referendum organizovať s Dankom, Pellegrinim, odborármi, aj dôchodcami
Robert Fico opäť predstúpil pred novinárov. Témou boli sociálne zákony, o ktorých má parlament dnes rozhodovať. Kritizoval najmä rušenie obedov zadarmo, nahradenie gastrolístkov peňažným príspevkom a neexistujúci sociálny dialóg. Smer navrhne aj... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Michal Filek


Zaujímavý pohľad je ale do voličskej základne ďalších dvoch vládnych partají. Medzi voličmi Sme rodina a SaS je totiž až 38,5, resp. 37,9 percenta takých, ktorí by boli za referendum o predčasných voľbách.

Naopak proti, sa v prieskume FOCUS-u vyjadrilo 56,9 percenta voličov Kollárovcov a 55,2 percenta voličov Sulíkovcov.

Prieskum realizovali v dňoch 18. 11. až 25. 11. 2020, v ankete odpovedalo 1004 respondentov.

Podľa podpredsedu Národnej rady SR Juraja Šeligu (Za ľudí) je otázne, koľko ľudí by skutočne k referendu prišlo. Priznáva, že v odpovediach ľudí sa odráža aj komunikácia vlády i spôsob prijímania pandemických opatrení. Uvádza portál Teraz.sk.

Líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini zas upozorňuje, že referendum je demokratický nástroj, ako zmeniť politické pomery. Upozornil pritom, že v pléne parlamentu je to vzhľadom na rozloženie mandátov nemysliteľné. Mieni zároveň, že by referendum nemalo byť spájané len so snahou jednej politickej strany.

Blaha prezradil plány: Nové protesty, referendum a nakoniec "Matovič z hrušky dole!"
Ľuboš Blaha sa vo svojom najnovšom statuse na facebooku pustil do mainstreemových médií. Odkryl pritom finančné skupiny a oligarchov, ktorí sa nimi stoja. Urobil tak ako reakciu na to, ako informovali o včerajších protestoch proti vláde Igora... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Michal Filek