"Nehanbíte sa?" reaguje Mazák na sudcov, ktorí podpísali výzvu
06 | 12 | 2020 I tasr

Prázdne slová, mizerné fakty a nekritickosť. Tak reagoval predseda Súdnej rady Ján Mazák na výzvu štrnástich sudcov na zachovanie demokratického a právneho štátu. TASR poskytla jeho stanovisko hovorkyňa Súdnej rady Veronika Müller.


Mazák podľa vlastných slov z ich výzvy nadobudol presvedčenie, že asi žijú a pôsobia v inom štáte. "Nie na Slovensku, v štáte kde má súdnictvo dôveru minimálneho počtu ľudí. V prostredí, v ktorom odvádzajú do väzby viac sudcov, ako je počet signatárov výzvy. V krajine, v ktorej sa sudcovia, aj bývalí, masívne priznávajú ku spotvoreniu spravodlivosti, kupovaniu rozsudkov a porušovaniu celého obsahu sľubu sudcu," uviedol.

Predsedu Súdnej rady kritizujú signatári výzvy za odôvodňovanie porušovania Ústavy SR a zákonov, do určitej miery za porušovanie princípu prezumpcie neviny vo vzťahu k sudcom. "Prezumpcia neviny. Súhlasím. Lenže čo s tým, ak bývalá štátna tajomníčka a sudkyňa priznáva masívne ovplyvňovanie sudcov," pýta sa Mazák.

Sudcovia vyzývajú na zastavenie porušovania základných slobôd občanov a likvidácie demokracie
Štrnásť sudcov vyzýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, vládu SR, Národnú radu SR a predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka, aby nepošliapavali odkaz demokracie a aby sa vrátili k rešpektovaniu myšlienok právneho štátu. TASR poskytla výzvu jedna z jej... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr


"Ich nekritické výkriky voči tým, ktorí chcú napraviť zdevastovanú povesť justície, sú takmer rovnako nebezpečné pre očistu slovenského súdnictva ako koronavírus pre nás všetkých," dodal s otázkou, či sa podpísaní pod výzvou, ktorú poslali hlave štátu a ostatným, nehanbia za nedostatok pokory, pochopenia a sebaspytovania.

Štrnásť sudcov vyzvalo prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, vládu SR, Národnú radu SR a predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka, aby nepošliapavali odkaz demokracie a aby sa vrátili k rešpektovaniu myšlienok právneho štátu.

Podľa Vagoviča žijeme prelomové časy. "A stačilo, aby zametač Kováčik dozametal," doplnil Šeliga
Sú to stále len hodiny, čo súd rozhodol, že Jaroslav Haščák bude stíhaný väzobne. Mnohých táto správa potešila. Marek Vagovič, publicista a redakčný kolega Jána Kuciaka na facebooku napísal, že žijeme prelomové časy, hoci si to ešte poriadne... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Michal Filek