Katolícki biskupi ubezpečujú: Človek očkovaním nehreší
06 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Katolícka cirkev v Anglicku a vo Walese vydala vyhlásenie, ktorým vyvracia fámy, že dostať vakcínu proti Covidu by bolo v rozpore s náboženskou doktrínou, informuje portál RT.




Vo vyhlásení zverejnenom vo štvrtok Katolícka biskupská konferencia Anglicka a Walesu uviedla, že Cirkev podporuje používanie vakcín proti Covid-19. "V čase pandémie Covid-19 usudzujeme, že tento závažný dôvod existuje a že vakcínou nehrešíme."

Vyhlásenie nasleduje po sérii falošných tvrdení na Facebooku, že vakcína AstraZeneca obsahuje tkanivá z potrateného ľudského plodu. Samotná vakcína také tkanivo neobsahuje, aj keď bunkový kmeň získaný z plodu v 70. rokoch minulého storočia použil farmaceutický gigant na šírenie vírusu pre túto vakcínu.

V nedeľu sa pokračuje v testovaní na niektorých školách na Slovensku
Počas nedele sa pokračuje na niektorých školách na Slovensku v testovaní žiakov, ich zákonných zástupcov a zamestnancov škôl. V testovaní sa bude pokračovať napríklad v Starej Ľubovni, zapojí sa aj základná škola v bratislavskej Záhorskej... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | tasr


Biskupi dospeli k záveru, že medzi podaním vakcíny a „pôvodným protiprávnym konaním“ existuje dostatočná „morálna vzdialenosť“.  "Každý z nás je povinný chrániť ostatných pred infekciou, pri ktorej hrozí nebezpečenstvo vážnej choroby a pre niektorých smrti. Vakcína je najefektívnejším spôsobom, ako to dosiahnuť, pokiaľ sa človek nerozhodne pre vlastnú izoláciu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Biskupi prestávajú nabádať ľudí na očkovanie a tvrdia, že každý katolík sa musí vzdelávať a rozhodnúť, čo bude robiť. Vyhlásenie prichádza v čase, keď sa Spojené kráľovstvo pripravuje na hromadné nasadenie vakcín budúci týždeň.  V stredu britské regulačné orgány schválili očkovanie vakcínou spoločnosti Pfizer.

WHO upozornila, že vakcíny nie sú zázračným liekom na koronavírusovú krízu
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila, že vakcíny nie sú zázračným liekom na krízu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v sobotu agentúra AFP. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr