Holandsko odmieta žiadosť Ruska v kauze Jukos
06 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Holandský najvyšší súd odmietol ruskú snahu pozastaviť vyplatenie 50 miliárd dolárov pridelených bývalým akcionárom spoločnosti Yukos. Tá bola predtým jednou z najväčších spoločností v krajine. Štát ju znárodnil v roku 2 000, informuje portál RT.




Moskva sa usilovala pozastaviť vyplatenie spornej sumy. Cena je najvyššia, aká bola v histórii práva priznaná. Predstavuje zhruba desatinu celých ruských devízových rezerv. Ruské ministerstvo spravodlivosti poznamenalo, že považuje rozhodnutie Najvyššieho súdu za „neopodstatnené“ a bude naďalej hájiť svoje „oprávnené záujmy“ v Holandsku aj v iných jurisdikciách. Prípad je tiež predmetom právnych sporov vo Washingtone.

Rozhodnutie je posledné v 15-ročnej právnej bitke medzi Kremľom a akcionármi Jukosu, ktorí tvrdia, že rozpad spoločnosti bol politicky motivovaný a pripravil ich o majetok. Moskva však tvrdí, že Jukos sa dostal do verejných rúk po tom, čo jeho majitelia nezaplatili daňové nedoplatky.

Najväčšie riziko pre NATO prichádza zvnútra - cez Turecko (Chr. von Marrschall)
Aliancia funguje ako navigačný systém so zastaralými mapami, jeho koncepcia je ešte z roku 2010. Naliehavo sa musí prispôsobiť budúcnosti, píše v komentári pre portál tagesspiegel.de. Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová





Rusko ďalej tvrdí, že zahraničné súdy ignorovali protikorupčné zákony krajiny a spochybnili medzinárodnú jurisdikciu tohto prípadu. Podľa moskovských právnikov môžu o prípade rozhodnúť iba sudcovia v Rusku, pretože národný parlament neratifikoval Zmluvu o energetickej charte z roku 1991, ktorá je základom žiadosti Jukosu.

Ministerstvo spravodlivosti trvá na tom, že bývalí akcionári sa zmocnili majetku „pomocou preukázanej tajnej dohody, fiktívnych ponúk a úplatkov“. Spoločnosť bola kúpená výrazne pod svoju hodnotu v 90. rokoch.

Rob Meijer, ruský právny zástupca v holandskom kasačnom konaní, vo svojom rozhovore pre RT poznamenal, že sú rozhodnutím „Najvyššieho súdu dosť sklamaní“, pretože zastávajú názor, že súd pri hodnotení ruských dôvodov na pozastavenie výkonu rozhodnutie „použil príliš vyhradený štandard“.

Nemecko chce, aby sa jadrová dohoda pod vedením Bidena rozšírila o iránske balistické rakety
Nemecký minister zahraničia v piatok vyhlásil, že krajina musí opätovne prerokovať iránsku jadrovú dohodu s USA, a to aj napriek postoju Teheránu, že sa nezúčastní na nových rozhovorov, ale vráti sa k pôvodnej dohode, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Obhajca tiež poznamenal, že najvyšší súd dal „úplne jasne najavo“, že posledné rozhodnutie je iba predbežné. Ruský právnický tím má v úmysle pristúpiť k tomu, aby vyplatenie Jukosu bolo zrušené. „To podľa nás tiež môže viesť k veľmi sľubnému postúpeniu na Súdny dvor EÚ, pretože ECT je tiež súčasťou práva EÚ,“ uzavrel.

Ďalším krokom v ságe bude pravdepodobne rok 2021, keď Rusko očakáva, že bude prijatá žiadosť o odvolacie odvolanie.

WHO upozornila, že vakcíny nie sú zázračným liekom na koronavírusovú krízu
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila, že vakcíny nie sú zázračným liekom na krízu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v sobotu agentúra AFP. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr