Čína zapína „umelé slnko“ na jadrový pohon
06 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Peking po prvý raz úspešne naštartoval svoj reaktor na jadrovú fúziu „s umelým slnkom“, informuje portál RT. Je navrhnutý tak, aby predstavoval čistý zdroj energie, podobný skutočnému Slnku.




Reaktor HL-2M Tokamak, ktorý je vyrobený tak, aby replikoval prirodzené reakcie, ktoré prebiehajú na slnku s použitím vodíka a plynov deutéria ako paliva, je najväčším a najpokročilejším experimentálnym výskumným zariadením v Číne. Nachádza sa v juhozápadnej provincii S'-čchuan a dokončený bol koncom minulého roka. Reaktor sa často nazýva „umelé slnko“ kvôli enormnému teplu a energii, ktorú produkuje.

HL-2M Tokamak využíva silné magnetické pole na fúziu horúcej plazmy a môže dosiahnuť teploty viac ako 150 miliónov stupňov Celzia, približne desaťkrát vyššej ako je teplota jadra Slnka. „Rozvoj energie jadrovej syntézy nie je len spôsobom riešenia strategických energetických potrieb Číny, ale má tiež veľký význam pre budúci udržateľný rozvoj čínskej energetiky a národného hospodárstva,“ uviedol čínsky denník People's Daily.

Najväčšie riziko pre NATO prichádza zvnútra - cez Turecko (Chr. von Marrschall)
Aliancia funguje ako navigačný systém so zastaralými mapami, jeho koncepcia je ešte z roku 2010. Naliehavo sa musí prispôsobiť budúcnosti, píše v komentári pre portál tagesspiegel.de. Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Projekt je súčasťou zapojenia Číny do Medzinárodného termonukleárneho experimentálneho reaktora (ITER) so sídlom vo Francúzsku. ITER je najväčší projekt jadrovej fúzie na svete s cenou približne 20 miliárd EUR. Zahŕňa 35 krajín a očakáva sa, že bude dokončený v roku 2025.

Čínski vedci od roku 2006 pracujú na vývoji menších verzií reaktora pre jadrovú fúziu vrátane reaktora HL-2M Tokamak. Fúzia sa považuje za svätý grál energie. Ale dosiahnutie fúzie je mimoriadne ťažké a neúnosne drahé.

Využitím energie vyrobenej jadrovou syntézou je možné využívať takmer neobmedzenú čistú energiu. Vedci z celého sveta sa snažia tento cieľ dosiahnuť už celé desaťročia. Hlavným problémom bolo nájsť cenovo dostupný spôsob, ako udržať horúcu plazmu v jednom priestore, a taktiež udržať ju dostatočne stabilnú na to, aby došlo k fúzii.

„Rok 2021 bude katastrofický,“ varuje OSN
Vedúci Svetového potravinového programu (WFP) vyslovil hrozivú predpoveď na najbližšie mesiace, pričom uviedol, že „katastrofické“ humanitárne krízy budú trvať do roku 2021, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Marek Molnár