Víťazstvo Bidena potvrdili aj v Kalifornii, má tak dostatok hlasov
05 | 12 | 2020 I tasr

Predstavitelia amerického štátu Kalifornia oficiálne potvrdili, že víťazom prezidentských volieb v tomto štáte sa stal demokrat Joe Biden. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.


Oficiálny súhlas s víťazstvom Bidena oznámil demokratický štátny tajomník Kalifornie Alex Padilla.

Podľa AP Biden získal v Kalifornii 55 hlasov voliteľov a celkovo tak 279. Presiahol tým potrebnú hranicu 270 hlasov voliteľov a porazil svojho republikánskeho protikandidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Trumpa.

Tím dosluhujúceho prezidenta Trumpa aj mesiac po voľbách odmieta uznať volebnú porážku na úkor Bidena a dosiaľ stále hovorí o podvodoch, ku ktorým malo údajne dôjsť vo viacerých štátoch.

Víťazom prezidentských volieb z 3. novembra sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v kľúčovom štáte Pensylvánia. Americké médiá ho vyhlásili za víťaza už 7. novembra.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za prezidenta a Kamalu Harrisovú za viceprezidentku, sa zíde 14. decembra. Jednotlivé štáty musia do Washingtonu doručiť svoje správy s overenými konečnými výsledkami najneskôr 8. decembra.

Bidenova slávnostná inaugurácia je naplánovaná na 20. januára 2021.

Putina a Trumpa s rúškom uvidíte iba výnimočne, nepoužívajú ho
Ruských novinárov zaujímalo, prečo ruský prezident Vladimir Putin nejde príkladom a nenosí rúško. Veľa sa toho nedozvedeli. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Ivan Brožík