USA: Snemovňa reprezentantov schválila legalizáciu marihuany
05 | 12 | 2020 I tasr

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v piatok schválila dekriminalizáciu marihuany na federálnej úrovni, informovali v sobotu agentúry DPA a Reuters. Senát, v ktorom majú prevahu republikáni, však môže túto legislatívu zablokovať.


Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati, zrušenie zákazu marihuany prijala pomerom hlasov 228 ku 164.

Podporovatelia legalizácie marihuany rozhodnutie Snemovne reprezentantov označili za kľúčový krok na ukončenie neúspešných opatrení v oblasti drog, ktoré mali negatívny vplyv na menšiny a ľudí s nízkymi príjmami.

Návrh, ktorý predložila Demokratická strana, však podľa DPA pravdepodobne neprejde americkým Senátom, v ktorom majú prevahu republikáni.

Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell je proti legalizácii marihuany, píše Reuters. To znamená, že Senát pravdepodobne dekriminalizáciu marihuany neschváli - ak sa demokratom nepodarí získať v ňom väčšinu.

Víťazstvo Bidena potvrdili aj v Kalifornii, má tak dostatok hlasov
Predstavitelia amerického štátu Kalifornia oficiálne potvrdili, že víťazom prezidentských volieb v tomto štáte sa stal demokrat Joe Biden. Informovala o tom v sobotu agentúra AP. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr


Obsadenie niekoľkých kresiel v Senáte je od novembrových amerických prezidentských volieb nejasné a o najmenej jednom za štát Georgia rozhodne až druhé kolo volieb 5. januára.

Schválenie legislatívy Snemovňou reprezentantov však podľa DPA môže novozvoleného prezidenta Joea Bidena posunúť k tomu, aby po nástupe do úradu v januári v súvislosti s používaním marihuany vydal prezidentský dekrét.

Užívanie marihuany na rekreačné účely je už legálne v 15 amerických štátoch a federálnom dištrikte Kolumbia. Ďalších viac ako 30 štátov povoľuje používať túto látku istým spôsobom na lekárske účely.

Na federálnej úrovni je však marihuana v USA stále zakázaná, čo spôsobuje spory v súvislosti s legislatívou jednotlivých štátov, píše Reuters.

Putina a Trumpa s rúškom uvidíte iba výnimočne, nepoužívajú ho
Ruských novinárov zaujímalo, prečo ruský prezident Vladimir Putin nejde príkladom a nenosí rúško. Veľa sa toho nedozvedeli. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Ivan Brožík