„Rok 2021 bude katastrofický,“ varuje OSN
05 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Vedúci Svetového potravinového programu (WFP) vyslovil hrozivú predpoveď na najbližšie mesiace, pričom uviedol, že „katastrofické“ humanitárne krízy budú trvať do roku 2021, informuje portál RT.


Šéf WFP David Beasley oznámil túto predpoveď na piatkovom zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov, ktoré sa konalo za účelom diskusie o pandémii Covid-19 a o celosvetovom úsilí zmierniť jej dopad. Beasley tiež varoval, že v súčasnosti sa asi 270 miliónov ľudí „blíži k hladu“ a že niektoré krajiny sú hladomorom už zasiahnuté.

„Rok 2021 bude doslova katastrofický, na základe toho, čo vidíme v tejto fáze pandémie,“ uviedol Beasley a dodal, že „pretože sme minuli už 19 biliónov dolárov, tieto peniaze nemusia byť k dispozícii v roku 2021“.

"Teraz sa doslova pozeráme na to, ako rok 2021 bude najhorším rokom humanitárnej krízy od začiatku OSN," ďalej poznamenal šéf Svetového potravinového programu.

Celosvetové ceny potravín dosiahli šesťročné maximum
Celosvetové ceny potravinárskych komodít zaznamenali v novembri prudký medziročný nárast, ktorý sa dostal na takmer šesťročné maximum, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Zatiaľ čo Beasley uviedol, že pandemická a vládna politika vedie k znepokojujúcim trendom, tiež poznamenal, že „vyliečenie následkov môže byť horšie ako samotná choroba“. Šéf WFP dodal, že svoju úlohu zohrajú aj „konflikty spôsobené človekom“, ako sú napríklad vojny v Sýrii, Jemene a Južnom Sudáne.

"Musíme ukončiť niektoré z týchto vojen, aby sme mohli dosiahnuť ciele udržateľného rozvoja, po ktorých tak túžime,“ dodal Beasley.

V auguste šéf WFP uviedol, že počet ľudí čeliacich podvýžive by sa mohol do konca roka zvýšiť o 80 percent, pričom varoval pred „hladom biblických rozmerov“.

Čína vyrába "super vojakov" a je bezpečnostnou hrozbou číslo 1, tvrdí šéf americkej spravodajskej služby
Čína chce nahradiť USA ako "majstra sveta" a predstavuje pre Washington obrovskú hrozbu, uviedol riaditeľ národnej spravodajskej služby John Ratcliffe, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Marek Molnár