"Neviditeľné"stíhačky F-35 sú pre ruský raketový komplex Prometeus najjednoduchší cieľ (video)
05 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Systém S - 500 zničí každý cieľ, blížiaci sa rýchlosťou až 20 Machov, bez ohľadu na technológiu stealth - neviditeľný.


Američania majú novú nočnú moru - píše (americký) odborný mesačník National interest. Ich supermoderné viacúčelové stíhacie lietadlo piatej generácie, určené na vykonávanie pozemných útokov, prieskumu a vzdušných obranných misií s technológiou stealth je proti zameraniu a zásahu z raketového komplexu S-500 úplne bezmocné. Pokračuje web vpk.name.

Ruský protilietadlový komplex S-500 Prometeus, ktorého dokončenie je naplánované na rok 2021, ľahučko zničí neviditeľnú stíhačku F-35 a ďalšie stroje rovnakej triedy. Ale možnosti komplexu sa neobmedzujú iba na toto, píše The National Interest (NI).



Plány na dokončenie vytvorenia mobilného systému ruskej protivzdušnej obrany (PVO) S-500 už budúci rok oznámil veliteľ ruských vzdušných síl generálporučík Andrej Judin. Ruský vicepremiér Jurij Borisov predtým uviedol, že program „Prometeus“ prechádza štátnymi testami. Zároveň pokračuje nákup komponentov pre sériovú výrobu komplexu.

Ruské elektromagnetické zbrane by mali vedieť „vypnúť“ nielen rakety ale i satelity
Ruský elektromagnetický pulzný genrátor (EMP) dokáže podľa predbežných skúšok vyradiť z prevádzky elektroniku v okruhu 400 kilometrov. Uviedol portál Glas.ru. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


V roku 2019 raketa z S-500 pri testoch zasiahla cieľ vo vzdialenosti viac ako 481 kilometrov - o 81 kilometrov ďalej, ako je schopný ktorýkoľvek iný protilietadlový systém na svete. Podľa NI je „Prometeus“ schopný súčasne zaútočiť až na desať balistických hlavíc letiacich rýchlosťou viac ako šesť kilometrov za sekundu (Mach 20). Vývojári komplexu z koncernu Almaz-Antej tiež spomenuli možnosť, že S-500 zničí satelity na nízkych obežných dráhach, ako aj niektoré typy kozmických lodí v blízkosti Zeme.

Prometeus používa niekoľko radarov na rôzne úlohy. Jedným z nich je bojový riadiaci radar 91N6A, vylepšená verzia detekčného a zameriavacieho radaru S-400. Súčasťou komplexu sú aj nové viacrežimové radary 76T6 a 77T6. Prvý je zodpovedný za zachytávanie cieľov na veľké a stredné vzdialenosti, druhý - na blízke a nízko letiace objekty.

Očakáva sa, že dolet rakiet modelu S-500 bude 600 kilometrov a reakčná doba na útok bude trvať asi tri sekundy - čo je dvakrát rýchlejšie ako v prípade modelu S-400.

Rusko vykonalo test protidružicovej rakety, USA to kritizujú
Rusko v stredu vykonalo test protidružicovej rakety, uviedla americká armáda. Podľa nej ide o jednu z hrozieb, ktorým Spojené štáty čelia vo vesmíre. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR