Krčméry Slovákom: „Ak si chcete zložiť rúška a vrátiť sa do normálu, bez očkovania to nepôjde!“
05 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pandémia koronavírusu šarapatí po celom svete a ľudia už netrpezlivo čakajú na vakcínu proti nemu. Teda aspoň niektorí, pretože mnohí sa očkovať odmietajú. A práve pre nich má náš uznávaný profesor Krčméry jasný odkaz. Napísal portál 1.pluska.sk.


Je zvláštne, že väčšina Slovákov už má pandémie COVID-19 plné zuby, no pri otázke očkovania sa mnohí vyjadrujú, že to nespravia. Nepresvedčil ich ani profesor tropickej medicíny Vladimír Krčméry, ktorý sa vyjadril, že vakcíny sú skutočne bezpečné a sám by sa dal zaočkovať hoci aj ruským Sputnikom, ktorý je už k dispozícii a objednali si ho aj susední Maďari. Najsilnejšie vedľajšie účinky bude mať pravdepodobne jediná živá vakcína, uvádza portál 1.pluska.sk.
Vakcíny na Slovensko prídu najskôr v druhej polovici januára

Na Slovensko by mali doraziť prvé vakcíny, podľa viacerých odborníkov, asi koncom decembra alebo začiatkom januára, no šéf zdravotníctva Marek Krajčí si myslí, že to bude pravdepodobne v druhej polovici januára, pretože pre očkovaciu látku od Pfizer a BioNTech by malo dôjsť k schváleniu najskôr 29. 12. a vakcínu od firmy Moderna by mohli povoliť 12. januára. Očkovať sa najskôr budú zdravotníci v nemocniciach aj ambulanciách, ktorých je odhadom asi 80-tisíc, nasledovať budú pracovníci kritickej infraštruktúry ako sú policajti, hasiči, vojaci či zamestnanci elektrární. Európska únia objednala zatiaľ šesť druhov vakcín a uzavrela dohody s farmaceutickými spoločnosťami AstraZeneca, Moderna, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer a CureVac.

„Kritická infraštruktúra môže mať 30-40 tisíc ľudí, pracovníkov v DSS-kách je odhadom 40-tisíc, ba keby sme zobrali aj terénnych sociálnych tak ich je 55-tisíc,“ skonštatoval infektológ Pavol Jarčuška, podľa ktorého sa bežná populácia dostane k vakcíne najskôr koncom marca alebo v apríli. Profesor Krčméry si myslí, že sa netreba báť ani ruskej či čínskej vakcíny. „Veda je svetová a buď je v prospech človeka alebo nie je v prospech človeka,“ vraví Vladimír Krčméry.

Šéf Pfizeru si „nie je istý“, či ich vakcína zastaví šírenie choroby
Generálny riaditeľ farmaceutickej spoločnosti Pfizer uviedol, že stále nie je jasné, či tí, ktorí dostanú vakcínu od jeho spoločnosti, budú schopní aj naďalej prenášať koronavírus na iné osoby, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Marek Molnár

Zastavenie pandémie koronavírusu je prioritou na celom svete

Čína, odkiaľ sa vírus rozšíril, však pracuje so živou vakcínou a očkovaným teda hrozia silné vedľajšie účinky. „Tie európske sú všetko neživé vakcíny, a to je v prospech toho, že sa očakáva ďaleko menej vedľajších nežiadúcich účinkov ako pri tých čínskych,“ potvrdil profesor a dodal: „Chcem zdôrazniť, že žiadna lieková agentúra, ani FDA (Správa potravín a liečiv), ba ani EMA (Európska lieková agentúra) si netrúfne, dokonca si myslím, že ani ruská alebo čínska si netrúfnu, dodať na hromadné použitie pre stámilióny ľudí vakcínu, ktorý by bola problémová z hľadiska bezpečnostného profilu.“

Vakcíny proti COVID-19 sa podarilo vyvinúť tak rýchlo aj vďaka epidémii MERS, keď bohatí arabskí šejkovia naliali miliardy do výskumu vakcín proti koronavírusom. A keďže zastavenie pandémie je prioritou na celom svete, je niekoľko desiatok skupín, ktoré sa na ich vývoji podieľajú. Podľa odborníkov by sme vírus zničili, ak sa dá zaočkovať 75 % populácie. Je možné, že očkovanie sa stane vstupenkou do niektorých krajín„Tento prístup je normálny na celom svete. Keď chcete cestovať na africký kontinent, tak vás nepustia naspäť, ak nie ste zaočkovaný proti žltej zimnici. Čím bude vyššia zaočkovanosť, tým budeme mať väčšiu slobodu,“ vysvetľuje profesor Krčméry, podľa ktorého ak si chceme zložiť rúška a vrátiť sa do normálu, tak to bez masívnej ochrany očkovaním nepôjde, píše na konci portál 1.pluska.sk.

Neuveriteľné: Nová vedecká štúdia tvrdí, že ústna voda môže zabiť koronavírus do 30 sekúnd
Slovensko, ale aj ostatné krajiny sveta, zvádza boj proti COVID-19, v ktorom zatiaľ ťaháme za kratší koniec. Zdá sa však, že stačí málo a môžeme si pomôcť. Všimli si to tvnoviny.sk. Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.