Jankovská túži byť na Vianoce doma. Vylúčené to nie je, ale...
05 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pred vyšetrovateľmi už začala „spievať“ aj Monika Jankovská, hoci zatiaľ jej piesne nie sú také, aké „porota“ zložená z vyšetrovateľov očakáva. Rozhodne je v nej viac a ak sa chce dostať na slobodu, musí zmeniť repertoár tak, aby bol prospešný pre obe strany.


Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti to už skúšala všelijako, najskôr všetky obvinenia smerom k jej osobe odmietala, potom mlčala a skúsila aj hladovku, no po ôsmich mesiacoch za mrežami napokon začala predsa len vypovedať. Zrejme v nádeji, že sa predsa len dostane na slobodu a Vianoce by tak mohla predsa len stráviť s rodinou, píše portál sme.sk.
Snahu Jankovskej dostať sa na slobodu nechce zatiaľ nikto potvrdiť

Jankovská si predchádzajúcim mlčaním ani hladovkou vôbec nepomohla, lebo väzobné stíhanie jej v októbri Najvyšší súd nariadil až do 11. marca budúceho roka. Priznanie k vlastnej trestnej činnosti je však to, pre ktoré môže prokuratúra či súd prehodnotiť dôvody väzby a dozorová prokurátorka Valéria Simonová môže bez ďalšieho schvaľovania bývalú štátnu tajomníčku prepustiť na slobodu.  Požiadať o ňu môže aj sama Jankovská, ale vtedy by opäť rozhodoval Najvyšší súd. „Vzhľadom na neverejnosť prípravného konania sa nebudeme vyjadrovať v priebehu vyšetrovania k vykonávaným úkonom ani ich komentovať,“ uviedla hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyovú k možnému prepusteniu Jankovskej.

Na slovo však skúpy aj jej advokát, Peter Erdös, ktorý žiadnu takúto sťažnosť proti väzbe zatiaľ nepodával. „K tomuto sa zatiaľ nebudem vyjadrovať,“ odpovedal Erdös na otázku, či tak neplánuje urobiť pred Vianocami. Jankovská je za mrežami od marcovej akcie Búrka. Nariadenú má kolúznu a preventívnu väzbu, čo znamená obavy z ovplyvňovania svedkov či pokračovania v trestnej činnosti. Už pri poslednom posudzovaní väzby na Najvyššom súde však Erdös upozorňoval, že všetci kľúčoví svedkovia v kauze už vypovedali a Jankovská už nie je v pôvodnej funkcii, a tak ani nemôže pokračovať v trestnej činnosti.

Jankovská záhadne stráca pamäť. Fica a ostatných papalášov zatiaľ nepotopila
Monika Jankovská má za sebou dvojdňový výsluch, ktorý absolvovala na NAKA v Nitre. Sama sa ho už dlhšie dožadovala s tým, že chce vypovedať a spolupracovať. Bolo to však to, čo od nej vyšetrovatelia očakávali? Každopádne svojho „šéfa“ Roberta Fica... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zavariť ešte môže aj Norbertovi Bödörovi, no „potopiť“ môže i ďalších

Treba podotknúť, že Jankovská je spolu so sudcom Richardom Molnárom spomedzi obvinených sudcov za mrežami najdlhšie, pretože zvyšných ľudí z akcie Búrka už zväčša stíhajú na slobode a odložené obvinenie má bývalý bratislavský sudca Vladimír Sklenka, ktorý sa vďaka spolupráci s políciou od začiatku kauzy nikdy za mreže ani nedostal. Jankovská síce už hovoriť začala, všetky výsluchy ale určite ešte za sebou nemá, pretože zatiaľ vypovedala najmä ku kauzám z Búrky a Víchrice týkajúcim sa napríklad zmeniek televízie Markíza či kauzy Technopol Servis a ovplyvňovania viacerých sudcov. Sama ale avizovala, že chce vypovedať aj k ďalším veciam.

Jej vyjadrenia pred vyšetrovateľmi totiž naznačujú, že hovoriť by chcela ešte o nitrianskom oligarchovi Norbertovi Bödörovi, ktorý podľa doterajšieho vyšetrovania doslova ovládal políciu vedenú jeho príbuzným, exprezidentom polície Tiborom Gašparom. „K ostatným veciam a k rozhovorom a stretnutiam, ktoré som mala ja s Bödörom, sa dnes na tomto výsluchu nebudem vyjadrovať, ani k jeho vzťahom, k tomu sa budem vyjadrovať, predpokladám, v iných konaniach,“ uviedla Jankovská vyšetrovateľom minulý týždeň.

Jankovská sa priznala, že sudcom roznášala tisícové úplatky, Kočnera však bráni
Kto čakal na veľké priznania „speváčky“ Moniky Jankovskej pred vyšetrovateľom musel byť sklamaný. Niektoré svoje činy síce priznala a vraj ich aj ľutuje, z Kočnera, podľa nej, ale spravili kajúcnici monštrum až teraz, keď im tečie do... Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Do problémov namočila aj exministra Žigu, ktorý ale obvinenia odmieta

Veľmi podobne reagovala Jankovská aj pri viacerých otázkach smerujúcich k policajným vyšetrovateľom, ktorí boli zrejme súčasťou bödörovskej vetvy v polícii a pravdepodobne od nich dostávala rôzne informácie v predstihu, či také, ku ktorým by sa inak nedostala, a pripustila, že s viacerými sa stretávala osobne. „Áno, v rámci služobných povinností a ohľadne iných stretávaní sa tiež nebudem vyjadrovať vzhľadom na to, že to súvisí s iným konaním, kde budem vypovedať,“ odpovedala Jankovská počas druhého dňa minulotýždňového vypočúvania. Je teda zrejmé, že k niektorým iným veciam nesúvisiacim s Búrkou už vyjadrila a malo by ísť napríklad o činnosť týkajúcu sa vplyvného podnikateľa Zoroslava Kollára, ktorý je od konca októbra takisto väzobne stíhaný.

Úprimnosť niektorých doterajších svedectiev bývalej štátnej tajomníčky podkopáva skutočnosť, že k istým veciam sa odmietla na výsluchoch vyjadriť. Urobila to napríklad pri kauze Vodári, o ktorej po spontánnej výpovedi odmieta viac rozprávať. Jankovská však koncom októbra, presnejšie deň pred akciou Víchrica, podala podľa neoficiálnych informácií trestné oznámenie, ktoré sa týkalo viacerých vysokopostavených ľudí. Medzi menami, ktoré spomenula, sa podľa portálu topky.sk objavil aj exminister životného prostredia Peter Žiga, ktorý patrí k odídencom zo Smeru-SD do Pellegriniho Hlasu-SD. Práve so Žigom sa zatiaľ nepriamo spája aj stredajšia policajná akcia Judáš, pri ktorej NAKA zadržala viacerých bývalých aj súčasných funkcionárov polície a tajnej služby. Podľa Denníka N mal Žiga údajne vybaviť, aby polícia nestíhala jeho príbuzného Štefana Žigu, ktorý mal byť zapletený do karuselových podvodov. Vo veci sa údajne angažoval aj samotný Bödör, ktorý za beztrestnosť Štefana Žigu zaplatil 50-tisíc eur. Odovzdať ich mal bývalému riaditeľovi Národnej jednotky finančnej polície Bernardovi Slobodníkovi.

Jankovská prelomila mlčanie! Spoza mreží natrela exministra Žigu
Bývalá štátna tajomníčka je zrejme najdlhšie zadržanou vysoko postavenou, ktorá skončila v rukách NAKA. Hoci vo väzbe už držala aj hladovku a naznačila, že by chcel s políciou spolupracovať, svoje mlčanie prelomila až teraz. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Chce dosiahnuť status spolupracujúcej obvinenej a dosiahnuť beztrestnosť

Peter Žiga však podozrenia z ovplyvňovania polície popiera a označuje ich za vyfabulované. Prečo úplatok priznáva aj Slobodník, ktorý spolupracuje s políciou, ale vysvetliť nevedel. „K týmto veciam sa nemôžem vyjadrovať, lebo neovládam ani nepoznám, čo kto kedy povedal. Som pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ povedal Žiga s tým, že skutočnosť, že jeho príbuzného vyšetrovali, vraj zachytil „len tak okrajovo“. Či Jankovská vypovedá aj o niekom ďalšom sa nateraz nevie, preto sa zatiaľ nedá ani odhadnúť, či sú jej výpovede postačujúce na to, aby sa dostala na slobodu.

Podľa informácií denníka SME sa Jankovská snaží o dosiahnutie statusu byť spolupracujúcou obvinenou, vďaka čomu by si zabezpečila beztrestnosť. Túto možnosť podporuje aj fakt, že odmieta všetky obvinenia z úplatkov a tvrdí, že sa v niektorých súdnych sporoch angažovala len preto, aby urýchlila rozhodnutie. Na kľúčové správy z Threemy hovoriace o úplatkoch ale odpovedala tak, že si nepamätá, čo nimi myslela, alebo či ich vôbec písala, uvádza v závere portál sme.sk.

Šátek: Jankovská len licituje, v talóne má ešte veľké mená. Zatiaľ nedošlo na Trnku, Počiatka, Kaliňáka...
Monika Jankovská sa síce rozhodla spolupracovať s políciou, zatiaľ to ale vyzerá skôr tak, že iba sonduje, čo by mohlo zabrať, aby si znížila trest, alebo aby ju aspoň pustili z väzby von. Z toho, čo doteraz prezradila jej však asi nevyjde ani... Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.