Zúfalí krčmári otvorene vravia: Kto „nevybabre“ so systémom, ten neprežije!
04 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Obmedzenia, ktoré museli prijať vlády praktiky po celom svete, sa výrazne dotkli aj krčiem a im podobným podnikom. Mnohí z nich, keďže nemohli mať otvorené, zbankrotovali a museli svoje prevádzky zavrieť. Našli sa však i takí, ktorí, aj keď s odretými ušami, fungujú ďalej.


Krčmári a majitelia reštaurácií sú už z toho, že musia byť zatvorení zúfalí. Ich finančná situácia začína byť neúnosná a preto sa snažia sa prísť na spôsob, ako svoje prevádzky napriek zákazom otvoriť. Niektorí už vymysleli šikovnú fintu, píše portál dnes24.sk.
Malé podniky sú už po ôsmich mesiacoch krízy vyčerpané

Proti zákazu mať otvorené a obsluhovať zákazníkov v interiéri sa vzbúril aj majiteľ pražskej reštaurácie Šeberák, ktorý svoj podnik otvoril akoby žiadna koronakríza nebola. Plné zuby toho majú už aj krčmári v Holandsku, ktorí, podľa agentúry DPA, pohrozili, že svoje prevádzky otvoria 17. januára bez ohľadu na platné zákazy a obmedzenia. Vraj sa už nemôžu viac zadlžovať a od vlády nedostávajú dostatočnú pomoc. Trpezlivosť, ale i peniaze, už dochádza aj krčmárom na Slovensku. Niektorí z nich už chcú otvoriť svoje prevádzky bez ohľadu na protipandemické opatrenia.

„Zatiaľ máme takéto informácie len z médií. Nemožno sa tomu čudovať, lebo najmä malé podniky sú už po ôsmich mesiacoch krízy vyčerpané a nevidia iné riešenie, len sa vzoprieť opatreniam,“ povedal pre Dnes24 generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák a dodal, že asociácia takýto prístup neschvaľuje, ale snaží sa, aby podniky mohli čo najskôr legálne otvoriť.

„Otvorím, aj keď ma zavrú!“ vzoprel sa majiteľ reštaurácie nariadeniu vlády
Už toho má dosť! Majiteľ pražskej reštaurácie Šeberák sa rozhodol, že svoj podnik otvorí aj napriek zákazu, ktorý platí i v susedných Čechách. Na sociálnej sieti sa so svojím úmyslom otvoriť svoju reštauráciu aj pochválil a dokonca vyhlásil, že... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Výmyselníci nachádzajú spôsoby ako otvoriť a nič neporušiť

Aj na Slovensku sa ale nájdu majitelia podnikov, ktorí vymýšľajú spôsob ako mať otvorené a pri tom neporušiť protipandemické opatrenia. Jedným z nich je majiteľ kaviarne Passion café z Nových Zámkov, ktorý nechce viac len pasívne čakať a vymyslel zaujímavý spôsob, ako svoj podnik otvoriť a pritom nič neporušiť. Svoju kaviarničku pohotovo premenoval na coworkingové centrum. To znamená, že človek k nemu môže prísť a prenajať si u neho stôl na pár hodín, alebo na celý deň, aby mohol nerušene pracovať. Káva je pritom v cene. „Nejde ani tak o to vybabranie (so štátom), ale skôr o prežitie v náročnej dobe. Každopádne, všetci prácechtiví sú vítaní,“ napísal majiteľ na Facebooku.

Aj Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro! potvrdzuje, že slovenskí majitelia reštaurácií a kaviarní sa napriek problémom snažia správať zodpovedne. „O neposlušnosti podnikateľov zatiaľ informácie nemáme. Naopak, rešpektujeme pandemickú situáciu a snažíme sa pravidlá dodržiavať,“ uviedol Laš v reakcii pre Dnes24. Od vlády ale všetci ľudia z gastropriemyslu očakávajú, že im pomôže oveľa viac ako doteraz. „Slovenská pomoc zatvoreným prevádzkam je najhoršia z okolitých štátov. To sa musí zmeniť, lebo o prácu prídu desaťtisíce ľudí a slovenský gastrosektor sa posunie o niekoľko rokov späť,“ dodáva Laš.
Zatvoriť strediská sa dá, ale individuálne návštevy sa zakázať nedajú

Ľudia si napriek tvrdeniam Jána Laša nájdu svoju cestu k zakázaným aktivitám. „Štát môže zatvoriť lyžiarske strediská, ale nikto nezabráni individuálnym návštevníkom, aby sa tam prišli sánkovať, či bežkovať,“ hovorí Marek Harbuľák, podľa ktorého sa to isté deje aj v oblasti ubytovacích zariadení. „Hotely síce nebudú môcť poskytovať služby, ale rôzne súkromné chaty budú fungovať ďalej,“ konštatuje podľa portálu dnes24.sk generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií.

Reštaurácie investovali posledné čo mali do terás, teraz im ich zakázali
Hygienici vyhláškou upravili podmienky otvorených terás. V podstate zlikvidovali posledný pokus o sebazáchranu gastropriemyslu. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Ivan Brožík