WHO nechce "imunitné pasy", ale rozmýšľa o certifikátoch
04 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Svetová zdravotnícka organizácia priznala, že sa zaoberá možným využitím „elektronických osvedčení o vakcinácii“ pre cestujúcich, ale odporučila členským štátom, aby nevydávali „imunitné pasy“ pre tých, ktorí sa zotavili z vírusu Covid-19, uvádza portál RT.


Hans Kluge, regionálny riaditeľ pre Európu vo Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO), vo štvrtok povedal, že organizácia hľadá spôsoby, ako zvýšiť bezpečnosť medzinárodného cestovania vo svetle pandémie. „Veľmi pozorne skúmame využitie technológie v tejto situácii vrátane toho, ako môžeme spolupracovať s členskými štátmi na osvedčení o e-očkovaní,“ uviedol na virtuálnom brífingu v Kodani.


Kluge povedal, že WHO neodporúča používať imunitné pasy pre ľudí, ktorí už predtým mali pozitívny test na Covid. Organizácia so sídlom v Ženeve už uviedla, že neexistujú dôkazy o tom, že predchádzajúca infekcia ochráni ľudí pred opätovným chytením Covidu. Lekársky expert uviedol, že bezprostredné schválenie niekoľkých vakcín bolo skutočne pozitívne, ale Európa stále čelí podstatným výzvam.

Očkovanie proti COVID-19 začne už čoskoro. Pripravených je 25 nemocníc
Deň „D“, teda aspoň čo sa očkovania proti koronavírusu týka, sa nezadržateľne blíži. Vláda už má pripravený plán, v ktorej nemocnici by mali ľudí očkovať. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa Klugeho situácia na kontinente v súčasnosti predstavuje viac ako polovicu všetkých úmrtí na Covid a 40 percent nových globálnych prípadov. Tvrdí, že epicentrum sa pomaly posúva na východ, pričom najviac postihnuté krajiny sú teraz v strednej a južnej Európe - čo je faktor, ktorý bude naďalej obmedzovať cestovanie v zimných mesiacoch.

V posledných týždňoch zúrila diskusia o tom, či by sa od cestujúcich malo vyžadovať predloženie očkovacieho pasu pri cestovaní. Oznámenie spoločnosti Qantas, že od všetkých cestujúcich bude vyžadovať predloženie takéhoto osvedčenia, akonáhle budú očkovania ľahko dostupné, sa stretlo so zmiešanou reakciou.

Michael O'Leary, generálny riaditeľ spoločnosti Ryanair, medzitým odmietol podmieniť cestovanie vo svojej leteckej spoločnosti "kúskom papiera".

Tehotné ženy ba mali s očkovaním na Covid ešte počkať
Poradný výbor vlády Spojeného kráľovstva odporučil tehotným ženám, aby odložili očkovanie proti koronavírusu. Pre túto demografickú skupinu nie je dostatok údajov o jeho bezpečnosti, konštatuje portál Breitbart. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Diana Zaťková