Rebélia v poslaneckom klube OĽaNO
04 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Poslanec za OĽaNO Martin Čepček sa opäť postavil proti vlastnému klubu, nechce hlasovať za novelu Ústavy. Tam sa o ňom vyjadrujú ako o nie celkom svojprávnom.


Konzervatívny poslanec OĽaNO Martin Čepček, ktorý už v minulosti viackrát podporil návrhy opozičnej strany Kresťanskej demokracie – Život a prosperita, nemieni hlasovať za vládnu novelu Ústavy. Upozornil na to web dennikn.sk.

Poslanec Čepček to naznačil v pléne parlamentu a viditeľne tým nepotešil ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí). Čepček argumentoval množstvom pozmeňovacích návrhov, argumentmi prezidentky či stavovských organizácií. „Teraz by som za tento zákon určite nezahlasoval,“ vyhlásil poslanec v sále. „Ak nám stavovské organizácie napíšu, že majú problém, tak diskusia je na mieste. Nemali by sme šiť tento zákon horúcou ihlou a radšej by sme ho mali odložiť o mesiac či dva.“

Koaličné kluby majú v parlamente 95 poslancov, na prijatie novely ich treba 90. Ide teda o tesné počty, takže Čepčekov postoj môže novelu Ústavy pochovať – ak by ďalší poslanci pri hlasovaní chýbali, alebo za novelu nezahlasovali aj ďalší.

Klub OĽANO si s Čepčekom vysvetlil postup pri predkladaní zákonov
Poslanecký klub OĽANO rokoval o postupe Martina Čepčeka (OĽANO) v súvislosti s individuálnym predkladaním zákonov do Národnej rady (NR) SR. Na štvrtkovom (17. 9.) stretnutí si situáciu podľa slov predsedu klubu Michala Šipoša vyjasnili.... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | TASR


Po Čepčekovom vystúpení sa v rozprave ozvali viacerí ďalší poslanci OĽaNO, ktorí ministerku ubezpečovali, že Čepčekov postoj nie je stanoviskom najsilnejšieho vládneho klubu, ktorý má – aj s Čepčekom – 53 poslancov. Poslanec Ján Krošlák (OĽaNO) povedal, že Čepček už jednou nohou nie je koaličným poslancom.

Krošlák jeho postoj komentoval slovami, že „ktovie, ako dlho ešte bude v koalícii“ a že vystúpenie nemá z vlastnej hlavy, ale že mu to „píšu dvaja ľudia“.

Ako jediný z klubu OĽaNO Čepček nepodporil Sulíkovo podnikateľské kilečko, viackrát hlasoval za procedurálne návrhy kontroverzného poslanca Štefana Kuffu, postavil sa aj proti zámeru vlády predĺžiť misiu slovenských vojakov v Pobaltí. V lete spolu so sedemnástimi ďalšími koaličnými kolegami podporil kotlebovský návrh za sprísnenie interrupcií. O pár týždňov dokonca prišiel s vlastným návrhom na zákaz interrupcií, aj keď pravidlá parlamentu nedovoľujú rokovať o tom istom zákone častejšie ako raz za pol roka.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) jeho návrh nakoniec nezaradil na rokovanie parlamentu.

Čepček predložil návrh zmien v potratoch v rozpore s rokovacím poriadkom, tvrdí Dostál
Novelu zákona o umelom prerušení tehotenstva predložil do Národnej rady (NR) SR poslanec Martin Čepček (OĽANO) v rozpore s rokovacím poriadkom parlamentu, nemožno o nej rokovať. Tvrdí to poslanec Ondrej Dostál (SaS), ktorý už v tejto súvislosti... Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | SITA