Putin nariadil spustiť masové očkovanie
04 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Prezident Vladimir Putin nariadil spustiť rozsiahle očkovanie proti koronavírusu v Rusku do konca budúceho týždňa. Zdravotníci a učitelia budú prví, ktorí vakcínu dostanú. Účasť bude dobrovoľná, informuje portál RT.




Ruský farmaceutický priemysel je pripravený čeliť výzve, uviedol v stredu Putin počas vládnej telekonferencie. Vysvetlil, že množstvo už vyrobenej dávky priekopníckej vakcíny Sputnik V dosiahne v najbližších dňoch dva milióny,

"Požiadal by som vás, aby ste prácu zorganizovali spôsobom, ktorý umožní začatie rozsiahleho očkovania do konca budúceho týždňa," povedal prezident podpredsedníčke vlády Taťjane Golikovej. Sľúbila, že podá správu, keď bude vláda pripravená splniť túto úlohu. Putin však stroho odpovedal slovami, že nechce správu, ale skutočný začiatok očkovania. Účasť bude dobrovoľná a ruskí občania dostanú vakcínu zdarma.

Goliková požiadala vedúcich ruských regiónov, aby poskytli správy o ich kapacite na distribúciu vakcíny. Moskva určí objem dodávok na základe dostupnosti potrebného vybavenia, podmienok skladovania, počtu vyškolených pracovníkov a zriadenia očkovacích miest.

Británia ako prvá krajina na svete schválila vakcínu od Pfizeru
Spojené kráľovstvo ako prvá krajina na svete oficiálne schválila očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech na všeobecné použitie. Očkovať ňou začnú už na budúci týždeň. V stredu ráno o tom informoval portál britskej... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | tasr


Minister obrany Sergej Šojgu v stredu prezidentovi oznámil, že armáda postavila ďalšie štyri zdravotnícke strediská na boj proti koronavírusu. Boli už odovzdané miestnym orgánom v južnom Astrachánskom kraji a mestám Pskov a Severomorsk. Jedno také zariadenie v Pskove je určené na liečbu detí s diagnostikovaným Covid-19. Armáda od začiatku pandémie postavila v Rusku celkovo 29 lekárskych stredísk.

Sputnik V získal štátny súhlas v auguste, pričom prebiehali klinické skúšky tretej fázy. Posledné údaje ukazujú, že viac ako 95 percent pokusných očkovaní bolo proti Covid-19 účinných. V polovici októbra Rusko zaregistrovalo aj svoju druhú vakcínu EpiVacCorona.

Nepredbiehajte sa v schvaľovaní vakcíny, varuje štáty európska agentúra
03 | 12 | 2020 | Diana Zaťková