Napätie v Čiernom mori rastie, USA a NATO sa pripravujú na inváziu na Krym
04 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Podpredseda krymského parlamentu vyhlásil poplach pred stupňovaním vojenskej aktivity na ruských hraniciach a trvá na tom, že ľudia žijúci na spornom polostrove len chcú aby ich ostatní nechali na pokoji, informuje portál Russia Today.




Efim Fiks, prvý podpredseda štátnej rady Krymskej republiky, v komentároch RIA Novosti varoval, že agresívna kampaň vedená USA proti rozmiestneniu ruských vojsk na Kryme, ktoré boli do krajiny reabsorbované v roku 2014, vedie k zvyšovaniu napätia. „Rusko prijíma rozhodnutia potrebné na zaistenie bezpečnosti územia, našich hraníc a štátu. Tieto rozhodnutia sú vnútornou záležitosťou Ruska a nie je dôvod, aby sa NATO zapojilo, keď to nepotrebuje, “ uviedol Fiks.

Fiks dodal, že „NATO spolu s USA robí všetko pre to, aby sa ich ozbrojené sily priblížili k hraniciam Ruska. To možno považovať za prípravu na ozbrojenú inváziu na územie Ruskej federácie."

Intervencia poslanca prichádza len deň po tom, čo NATO zverejnilo správu, v ktorej tvrdí, že Moskva sa angažuje v „asertívnych politikách a agresívnych opatreniach“, čo „malo negatívny dopad na bezpečnosť euroatlantického priestoru“. Ďalej sa uvádza, že „z dlhodobého hľadiska do roku 2030 Rusko pravdepodobne zostane hlavnou vojenskou hrozbou pre severoatlantickú alianciu“.

EÚ a Rusko sú príliš prepojené, aby boli nepriateľmi, tvrdí taliansky diplomat
03 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok v prejave pre vedúcich predstaviteľov uviedol, že členské štáty musia ďalej zvyšovať svoju prítomnosť na hraniciach s Krymom a v Čiernom mori.

Ďalším tlakom na vzťahy medzi Ruskom a Západom bolo rozhodnutie NATO otestovať rakety s potenciálom zasiahnuť spornú oblasť z neďalekého Rumunska. Zástupca šéfa Verejnej komory Krymu Alexander Formančuk v reakcii na cvičenia minulý týždeň novinárom povedal, že ruské ozbrojené sily nasadili na polostrov pokročilý hardvér, ktorý zneškodní akýkoľvek „prekvapivý raketový útok“.

"Su-35 je skutočným zabijakom", tvrdí americký National Interest (VIDEO)
Američania nešetria rešpektom - ruský Su-35 je podľa nich "skutočným zabijakom" a v odbornom časopise mu venovali, a neraz, naozaj impozantný priestor. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Ivan Brožík