Miroslav Výboh: Chudobný oligarcha s veľkým vplyvom v Smere
04 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Strana Smer-SD je spájaná s mnohými oligarchami, ktorí svojimi vysokými majetkami prevyšujú bežných ľudí a sú štedrými mecenášmi strany. Takým je aj Miroslav Výboh, ktorý patril údajne k najvplyvnejším mužom v pozadí strany Roberta Fica.


O mecenášoch strany Smer-SD sa toho už popísalo veru dosť. Väčšina z nich však spájanie so stranou Roberta Fica, prípadne priamo s ním, popiera. Úsmevné je, že to platí aj naopak, hoci prepojenia medzi nimi sú pri bližšom preskúmaní evidentné. Jedinou výnimkou je Miroslav Výboh, ktorého aj samotný šéf Smeru označuje za priateľa, píše portál aktuality.sk.
Mal najväčší vplyv na chod strany

Miroslav Výboh. Zdroj: races.ferrari


Minimálne zvláštne je však to, že pri pohľade na hospodárenie jeho firiem to vôbec nevyzeralo tak, že by Miroslav Výboh zarábal milióny eur. Podľa zákulisných informácií mal údajne podnikateľ Výboh najväčší vplyv na chod strany Smer-SD zo všetkých slovenských oligarchov. Napriek tomu, že vraj dokázal veľa vecí „vybaviť“, oproti ostatným mecenášom Ficovej strany je v podnikaní oficiálne málo činný. Výboh podnikal ešte na začiatku 90. rokov so spotrebným tovarom a neskôr prešiel k strojárstvu a k vojenskému materiálu. Práve v tejto oblasti mal oficiálne zarobiť najviac.

V porovnaní s Jurajom Širokým alebo Jozefom Brhelom však má, resp. mal len zopár firiem. V kuloároch sa ale hovorí o jeho prepojení napríklad na stavebné firmy Doprastav alebo Váhostav. Samotný Výboh to ale popiera. Okrem iného je spájaný aj s úplatkárskou aférou v Českej republike, pretože mal byť prítomný na stretnutí, kde si vplyvný lobista Marek Dalík mal vypýtať 500 miliónov českých korún (19 mil. eur) od rakúskej zbrojárskej firmy Steyr.

RAJTÁR: Sulík je pod vplyvom človeka z prostredia tajných služieb - indície vedú k Výbohovi a Kočnerovi
06 | 10 | 2019 | René Skalný

Oligarcha sa zbavil svojho zlatého vajca

Z rebríčka československých boháčov, ktorý zostavoval časopis Týden v roku 2013, vyplýva, že jeho majetok mal v tom čase hodnotu 107 až 126 miliónov eur, čo ho radilo na 70. miesto. Výboh pôsobil v minulosti vo viacerých spoločnostiach, v roku 2015 ale oficiálne figuroval už len v jednej, a to vo AMW. Jeho spoločnosti v rokoch 2010 až 2015 zarobili viac ako 16 miliónov eur. Najziskovejšou bola firma Willing, ktorá za zaoberá obchodovaním s vojenskou technikou. Táto spoločnosť v minulosti niekoľkokrát vyhrala lukratívne štátne zákazky, no Výboh pred časom uviedol, že ju už nevlastní, dodáva v závere portál aktuality.sk.

Oligarcha z pozadia Smeru chce robiť biznis aj pre Matovičovu vládu
Firma jedného z údajných mecenášov smeru Miroslava Výboha by mohla vyhrať doteraz najväčšiu zákazku v rezorte zdravotníctva Matovičovej vlády. Informoval o tom ekonomický portál Denníka N. Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Natália Sollárová