Lekára Visolajského už nebaví počúvať politické hádky na krízovom štábe - "neplatím politikov z daní, aby som počúval ich hádky"
04 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Poradca krízoveho štábu Visolajský: "Nepotrebujem tri hodiny na štábe počúvať koaličnú hádku, bijú sa o voliča, akoby sme boli dva mesiace pred voľbami."


Predpovede na Vianoce sú dosť zlé, hovorí lekár Peter Visolajský, ktorý bol v prvej vlne členom permanentného krízového štábu, aj dnes sa s ním premiér radí. Z jeho rozsiahleho rozhovoru pre dennin.sk redakcia HD vybrala nasledovné konštatovania.

Peter Visolajský na tému aktuálneho stavu situácie v rozhovore hovorí, že situácia sa zhoršuje. "Objektívne známky zhoršovania situácie tu máme dlhodobejšie a nárast počtu pozitívnych sme očakávali aj ho ďalej očakávame."

Ak premiér neustále opakuje, že máme len dve možnosti – lockdown a plošné testovanie, doktor Visolajský si to nemyslí: "Dlhodobo hovorím, že nemáme len tieto dve možnosti. Ukázalo sa, že testovanie celého Slovenska nemalo veľký zmysel. Naopak, v najviac zasiahnutých regiónoch to veľmi pomohlo, hlavne opakované testovanie. Príkladom je Orava, kde opakované testovanie výborne zabralo. Orava a Bardejov je skutočne premiérov úspech. Ale v regiónoch, kde bol výskyt menší, to bolo mrhanie prostriedkami... Riešenie je aj miernejšie, môžeme zvoliť zlatú strednú cestu. A tou je obmedzenie mobility a časté a dostupné testovanie s dôslednou izoláciou infikovaných. Rozhodujúca je aj lokálnosť opatrení."

Visolajský upozorňuje na riziká Matovičového plánu testovania. Zvíťazí opäť tvrdohlavosť premiéra?
Slovákov čaká v decembri podľa slov premiéra ďalšie „nepovinné“ celoplošné testovanie. Uskutoční sa, alebo Igor Matovič bude musieť cúvnuť pred vyššou mocou? Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Doktor Visolajský si myslí, že s uvoľňovaním sa malo začať skôr, aby Vianoce boli ako-tak znesiteľné. "Aby týždne pred Vianocami mali ľudia trocha voľnosti. Ak by sme to minulé týždne urobili, tak sa predpripravíme na predvianočný nárast infekcie. Ale narastal by z omnoho nižšieho základu ako teraz, keď to je rozbehnuté. Nárast vidíme od ukončenia plošného testovania, kde sa zvýšila mobilita."

"Celoštátne testovanie bolo problém, lebo bolo aj v regiónoch, kde to nemalo veľký význam. Finančné, testovacie aj personálne prostriedky sme mohli využiť úplne inak. Druhý problém bol, že sme ľuďom povedali, že po teste majú „slobodu“. A nakoniec dalo veľa ľuďom mylnú informáciu, že v ich obci to vôbec nie je také zlé, a teda nemusia byť takí opatrní. To bolo veľmi nešťastné a vidíme to na grafe mobility."

Doktor Visolajský varuje: Ak neprídu zásadné opatrenia, Slovensku hrozí lockdown!
Ak v krátkom čase neprídu zásadné opatrenia na zabránenie šírenia COVID-19, Slovensku hrozí lockdown celého štátu, uviedol na sociálnej sieti lekár Peter Visolajský. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Na margo práce krízového štábu doktor Visolajský okrem iného povedal: "Som prítomný na diskusiách, kde sa aj pred nami koaličné strany na ústrednom krízovom štábe rozprávajú a politickú odvahu má málokto z koaličných politikov. Viacerí uhýbajú a boja sa to čo len vysloviť. Niekedy mi to však príde veľmi populistické. Keď dnes nejaký politik povie, že napríklad reštaurácie môžeme otvoriť, že je proti obmedzeniam, tak je pred ľuďmi ako ten lepší politik. Ale je to veľmi nebezpečný populizmus. Koaličná diskusia všetkých strán aj voči verejnosti je veľmi nešťastná a narúša to dôveru ľudí k opatreniam a čoraz viac mi prekáža, ako medzi sebou komunikujú.

"... Bijú sa o voliča, ako keby sme boli dva mesiace pred voľbami. Keď sa minister hospodárstva verejne opýta, či sa niekto nakazil v reštaurácii alebo posilňovni, nepomáha to. Chápem, ak chce dáta a odpovede, ale toto si majú vyriešiť na koaličnej rade. Ja ako občan nepotrebujem stále počúvať koaličné potýčky. Neplatím politikov z daní, aby som počúval ich hádky."

Situáciu nezvládame tak, ako by sme mali. Visolajský sa obáva nárastu ťažkých stavov
Na Slovensku je zdravotníctvo v takom stave, že potrebujeme zvládnuť pandémiu mimo nemocníc, hovorí člen permanentného krízového štábu Peter Visolajský. Ak nezatiahneme brzdu, následky budú horšie ako na jar, upozorňuje v rozhovore pre Denník N.... Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


"...Nepotrebujem tri hodiny na Ústrednom krízovom štábe počúvať koaličnú hádku. Idem tam popri práci z Nitry a som tam do desiatej večer. Príde mi to nemiestne, a je to mrhanie časom ľudí, ktorí tam prišli. Toto by si koalícia mala vydebatovať predtým a k nám by mala prísť s jednotnými riešeniami."

Zaráža aj nasledujúce konštatovanie doktora Visolajského: "Od všeobecných lekárov mám informácie, že veľa pozitívnych pacientov nedodržiava karanténu. Karanténu má kontrolovať všeobecný lekár a regionálny úrad verejného zdravotníctva. Vieme, koľko inej roboty majú regionálne úrady, a ak má niekto 5-tisíc ľudí v obvode a plnú čakáreň, určite nevie dohliadať, aby infikovaný sedel doma. Žiadal som, aby pomohla polícia. Nenašla sa ochota."

Neuveriteľné: Vláda sa pomýlila asi o 150-tisíc infikovaných! Experti ich odhadujú menej
Reálny počet infikovaných v populácii odhadujú experti na maximálne 50-tisíc. Richard Kollár z Katedry aplikovanej matematiky UK vyhlásil, že vláda šíri konšpirácie. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.