Interpol: Pozor! Gangy by mohli predávať falošné vakcíny
04 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Medzinárodná policajná koordinačná agentúra Interpol varovala, že organizované zločinecké gangy by sa mohli pokúsiť predať falošné verzie vakcíny proti koronavírusu, informuje portál Breitbart.


"Keď sa vlády pripravujú na zavedenie vakcín, kriminálne organizácie plánujú preniknúť alebo narušiť dodávateľské reťazce," uviedol v stredu generálny tajomník Interpolu Juergen Stock.

"Zločinecké siete sa budú tiež zameriavať na nič netušiacu verejnosť pomocou falošných webových stránok a falošných liekov, ktoré by mohli predstavovať značné riziko pre ich zdravie, dokonca aj pre ich životy," dodal Stock podľa agentúry Reuters.

Varovanie prichádza po tom, čo sa zločinci po väčšinu roka usilovali rôznymi spôsobmi profitovať z pandémie. Európska policajná agentúra Europol nahlásila podobné trendy ako Interpol začiatkom tohto roka a tvrdila, že počas pandémie sa zvýšilo aj sexuálne zneužívanie detí online.

Nemecké médá reagujú na rozsudok pre vraha Kuciaka
Rozsudok Najvyššieho súdu. ktorý zvýšil trest pre vraha Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej neunikol pozormosti nemeckých médií. "Hrozný čin Slovákom otvoril oči“, píše na nemeckom portáli taz.de Alexandra Mostynová. O zvýšení trestu pre... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová


"Predaj falzifikátov a / alebo pochybného tovaru je v pandemickej ekonomike na vzostupe," vyhlásila agentúra. Vo Francúzsku dvaja maloletí migrujúci zločinci v apríli prepadli a pokúsili sa vylúpiť 28 lekární v meste Bordeaux a okolí, pričom niektoré z lekární boli vykradnuté viackrát.

Interpol hlásil, že v priebehu pandémie sa takisto zvýšil počet kybernetických útokov a online podvodov. Falošné ponuky liekov alebo potravín boli podľa agentúry obzvlášť bežné v Ázii a na Blízkom východe.

V Taliansku sa snažili mafiánske skupiny profitovať z pandémie tým, že v apríli ponúkli malým podnikom a občanom pôžičky na „prekonanie“ výpadkov platu počas koronavírusu. Šéf rómskej mafie v Grécku bol zase prichytený pri skladovaní antiseptického gélu neďaleko Atén. Polícia zaistila 11 ton gélu.

„Sputnik V je jedna z vakcín, ktoré sme už skôr používali, a nemá žiadne vedľajšie účinky“, tvrdí grécky profesor
Pandémia koronavírusu sa zlovestne škerí a svetové spoločenstvo netrpezlivo očakáva vakcínu, ktorá ho zbaví Covidu–19. Vedecká komunita skúma dva typy vakcín pripravených na použitie, ako je ruský Sputnik V, ktorý patrí k „tradičnému typu“, a... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Gabriel Matta