Francúzi rozbehli masívnu ofenzívu proti náboženskému extrémizmu
04 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Francúzska vláda pohrozila zatvorením desiatok mešít, ktoré boli označené ako potenciálne bezpečnostné hrozby. Tieto opatrenia sú súčasťou agresívnej kampane zameranej na odstránenie islamistického extrémizmu v krajine, informuje portál RT.




Minister vnútra Gerald vo štvrtok uviedol, že úrady sa zameriavajú na 76 mešít podozrivých z propagácie separatizmu. V rozhovore tvrdil, že v „niektorých koncentrovaných oblastiach“ krajiny sú mešity „zjavne protirepublikánske“.

Darmanin povedal, že francúzske spravodajské služby sledovali imámov, ktorí hlásajú myšlienky, „v rozpore s našimi hodnotami“. Darmanin však zdôraznil, že inštitúcie, ktoré boli identifikované ako potenciálne riziká, sú len zlomkom z viac ako 2 600 moslimských pietnych miest vo Francúzsku.

"V nasledujúcich dňoch sa budú vykonávať kontroly týchto pietnych miest. Ak sa v niektorých prípadoch tieto pochybnosti potvrdia, požiadam o ich uzavretie,“ napísal v tweete s komentárom k rozhovoru. Oznámil tiež, že bolo vyhostených 66 nelegálnych migrantov podozrivých z radikalizácie.

EÚ a Rusko sú príliš prepojené, aby boli nepriateľmi, tvrdí taliansky diplomat
03 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


"Zásah je súčasťou masívneho a bezprecedentného súboru vládnych opatrení zameraných na obmedzenie náboženského extrémizmu v krajine," uviedol Darmanin.

Vládna iniciatíva je odpoveďou na sériu nedávnych islamistických útokov vo Francúzsku, počnúc októbrovým popravením učiteľa Samuela Patyho. Na Patyho sa zameral radikalizovaný čečenský utečenec po tom, čo v rámci lekcie o slobode prejavu ukázal svojej triede karikatúry proroka Mohameda. Takmer o dva týždne neskôr boli v Nice pri útoku nožom zabití traja ľudia. Páchateľom bol radikálny tuniský migrant. ,Mešita obvinená z podnecovania nenávisti, ktorá viedla k Patyho vražde, bola koncom októbra zatvorená.

Severotaliansky región rebeluje. Navzdory vláde sa otvára pre podnikanie
Severotaliansky región Valle d'Aosta sa postavil proti koronavírusovým obmedzeniam uvaleným ústrednou vládou. Vyhlásil sa za „žltú zónu“ a znovuotvoril reštaurácie, bary, obchody a podniky, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


V reakcii na vraždu učiteľa a následné incidenty pripisované náboženskému extrémizmu plánuje francúzska vláda vypracovať rozsiahly zákon zameraný na jeho zastavenie. Podľa právnych predpisov predložených prezidentom Emmanuelom Macronom, by každé dieťa vo Francúzsku dostalo identifikačné číslo, ktoré by sa používalo na zabezpečenie toho, aby navštevovalo školu.

Rodičia, ktorí nechávajú svoje deti doma, by mohli čeliť pokutám a dokonca väzeniu. Opatrenia by sa však vzťahovali na všetky deti, nielen na deti z moslimských domácností. Navrhovaný zákon bude kabinet krajiny prehodnocovať budúci týždeň.

Macron už prijal opatrenia na potlačenie extrémizmu. Francúzska rada moslimskej viery (CFCM) na jeho naliehanie súhlasila s vytvorením organizácie, ktorá bude vydávať akreditácie imámom. Ak by sa náboženskí vodcovia hlásili k extrémistickým názorom, bolo by možné akreditáciu odobrať.

Osuský (SaS) sa postavil Matovičovi - do škôl patria všetky deti!
To, čo sa deje v posledných dňoch a hodinách v súvislosti s (ne)otváraním škôl na Slovensku, presahuje všetky medze logického chápania, nehovoriac o slušnosti a morálnosti. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020