Celosvetové ceny potravín dosiahli šesťročné maximum
04 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Celosvetové ceny potravinárskych komodít zaznamenali v novembri prudký medziročný nárast, ktorý sa dostal na takmer šesťročné maximum, informuje portál RT.


Index, ktorý zverejnila Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), vzrástol minulý mesiac z hodnoty 101 bodov na hodnotu 105, pričom ide o 3,5-percentný mesačný nárast. Index, ktorý odráža mesačné zmeny v prípade koša s obilninami, olejninami, mliečnymi výrobkami, mäsom a cukrom, dosiahol najvyššiu úroveň od decembra 2014.

Podľa agentúry so sídlom v Ríme ceny rastlinného oleja viedli k prudkému nárastu, ktorý oproti minulému mesiacu vzrástol o 14,5 percenta, údajne v dôsledku skoku cien palmového oleja.

Ceny obilnín vykázali miernejší medzimesačný nárast o 2,5 percenta, aj keď boli stále takmer o 20 percent nad úrovňou z minulého roka. Ceny pšenice rástli v dôsledku „znížených vyhliadok na zber“ v Argentíne, pričom ceny kukurice sa čiastočne zdvihli v dôsledku nižších prognóz úrody v USA a na Ukrajine. Ceny ryže boli údajne vcelku stabilné.

Šéf OSN chce globálnym resetom predísť klimatickej apokalypse
Príroda je odhodlaná zničiť ľudstvo povodňami, hladomorom, ohňom a stúpaním hladiny morí, vyhlásil v stredu generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Prorokuje, že nadišiel čas, aby sme činili pokánie a napravili svoje konanie prostredníctvom... Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Ceny mäsa a mliečnych výrobkov boli o 0,9 percenta vyššie ako v októbri. Ceny mäsa klesli počas rovnakého obdobia roku 2019 o 13,7 percenta, avšak u hovädzieho, ovčieho a bravčového mäsa došlo k mesačnému nárastu.

FAO uviedla, že pandémia Covid-19 sa ukázala ako „dôležitý faktor úrovne globálnej potravinovej neistoty“, pričom zvyšovanie cien sa stalo veľkou záťažou pre tých, ktorých príjem klesol kvôli koronavírusu.

"Pandémia zhoršuje a zintenzívňuje už aj tak nestabilné podmienky spôsobené konfliktmi, škodcami a poveternostnými šokmi vrátane nedávnych hurikánov v Strednej Amerike a povodní v Afrike," uviedla agentúra.

WHO nechce "imunitné pasy", ale rozmýšľa o certifikátoch
Svetová zdravotnícka organizácia priznala, že sa zaoberá možným využitím „elektronických osvedčení o vakcinácii“ pre cestujúcich, ale odporučila členským štátom, aby nevydávali „imunitné pasy“ pre tých, ktorí sa zotavili z vírusu Covid-19, uvádza... Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková