"Su-35 je skutočným zabijakom", tvrdí americký National Interest (VIDEO)
03 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Američania nešetria rešpektom - ruský Su-35 je podľa nich "skutočným zabijakom" a v odbornom časopise mu venovali, a neraz, naozaj impozantný priestor.


Nové video z cvičných letov Su-35 (viacúčelové stíhacie lietadlo na vybojovanie nadvlády vo vzduchu), ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany, sa zapáčilo aj časopisu National Interest NI). A to hovorí za veľa -NI ho dokonca považuje v tomto vydaní za svoju najdôležitejšiu tému. "Je zaujímavé, že lietadlo je založené na sovietskych nápadoch ešte z 80. rokov." Pripomína hneď v úvode citáciou z NI portál vpk.name.


Nové video sa bližšie venuje Su-35S, ktorý mnohí považujú za jedno z najlepších a najuniverzálnejších ruských bojových lietadiel.

Video sa začína vzletom Su-35 a my dostávame príležitosť nahliadnuť do kokpitu, potom kamera ukazuje akcie lietadla vo vzduchu. Vidíme, ako pilot vykonáva jednoduchú akrobaciu, a sledujeme situáciu vo vzduchu, po ktorej sa nám ukazuje pristátie. Video je sprevádzané krátkym komentárom ministerstva obrany, v ktorom sa uvádza, že piloti z leteckého pluku Západného vojenského okruhu uskutočnili sériu výcvikových cvičení vrátane zachytenia a zapojenia bližšie nešpecifikovaných cieľov v rôznych nadmorských výškach. Piloti Su-35 si tiež precvičili vyhýbaniu sa leteckým útokom vo vzdušných súbojoch. Cvičenia prebiehali v spolupráci s miestnymi protilietadlovými raketovými a rádiotechnickými jednotkami. Ruské vojenské velenie nespresnilo rozsah a scenár cvičenia. Rovnako sa nevie, či sa ich zúčastnilo nejaké ďalšie ruské lietadlo.



Ministerstvo obrany Ruskej federácie informovalo, že piloti Su-35, ktorí sa už hanbia za letku technologicky zastaraných stíhačov MiG-31, cvičia vzlet, dlhý let a spoločné vzdušné manévre za nepriaznivých poveternostných podmienok na severozápade regiónu Tver. Západný vojenský okruh pokrýva významnú časť európskeho územia Ruska. Má tri letky Su-35S. Dve zo 159. stíhacieho leteckého pluku a jednu zo 790. stíhacieho leteckého pluku.

Myšlienka vytvorenia Su-35 ako vylepšenej verzie Su-27 vznikla v 80. rokoch. Toto lietadlo prešlo zložitým procesom výskumu a vývoja a do služby sa dostalo asi pred piatimi rokmi, čím sa stalo azda najpokročilejším viacúčelovým stíhačom v Rusku. Su-35 je vybavený dvojicou motorov AL-41F1S a má vychýliteľný vektor ťahu, ktorý zvyšuje manévrovateľnosť lietadla vo vzdušných súbojoch. V rámci post-sovietskeho programu modernizácie palubných elektronických zariadení bol Su-35 vybavený novým radarom a moderným systémom elektronického boja.

Stíhací bombardér s kuchynkou a pisoárom, to je nový SU - 34 (video)
Nemecká odborná vojenská tlač si ako prvá v novinkách inovovaného "Sučka" všimla, že piloti sa počas misie môžu postaviť, použiť mikrovlnku na jedlo či kávu, alebo dokonca aj pisoár. Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Su-35 kombinuje veľkú svižnosť a výkonnú škálu rôznych zbraní, čo mu umožňuje konkurovať najlepším modelom lietadiel. Jeho hlavnou zbraňou vo vzdušných súbojoch je raketa lietadla krátkeho doletu R-74, schopná zasiahnuť ciele s veľkým bočným uhlom. Pilot ho môže nasmerovať na nepriateľské lietadlo jednoduchým pohľadom cez prilbu. Su-35 je navyše vyzbrojený raketou stredného doletu R-77, ktorá má približne rovnaké vlastnosti a schopnosti ako americký AIM-120 AMRAAM. Napriek tomu môže Su-35 v prípade potreby vykonávať aj pomocné úlohy. Urobil to aspoň raz počas ruskej intervencie v Sýrii, hoci nie sú známe nič podrobnosti o boji tohto lietadla s islamistickými militantmi na zemi.

Dnes má ruská armáda okolo 120 produkčných lietadiel Su-35. Ďalších 20 s malými strojmi je v službe vzdušných síl Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády.

Môže byť bombardér rýchlejší ako najmodernejšia stíhačka? TU - 160M s novými motormi áno! (VIDEO)
"Biela labuť" je prezývka ťažkého strategického bombardéra TU 160M. S novými motormi je táto labuť rýchlejšia ako supermoderný stíhač F-35. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Ivan Brožík