EÚ a Rusko sú príliš prepojené, aby boli nepriateľmi, tvrdí taliansky diplomat
03 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
"Pokiaľ ide o všetky problémy medzi Ruskom a Európskou úniou, ich ekonomiky sú natoľko vzájomne závislé a komplementárne, že prerušenie väzieb by bolo neskôr dôvodom na ľutovanie," uviedol pre RT bývalý taliansky diplomat Cesare Maria Ragaglini.




"Musíme zahájiť strategický dialóg, pretože naše vzťahy sú príliš prepojené a nemožno ich odmietnuť, lebo máme problémy," uviedol Ragaglini, ktorý pôsobil ako taliansky vyslanec pri OSN a veľvyslanec v Moskve. "Pokiaľ EÚ plánuje zaviesť návrh zelenej dohody, bolo by na škodu, aby Moskva a Brusel premeškali príležitosť na zlepšenie svojich energetických väzieb," uviedol Ragaglini. "Ak to urobia, môžu to o 20 rokov veľmi ľutovať," dodal.

Ragaglini, ktorý teraz pracuje ako podpredseda ruskej spoločnosti pre národný rozvoj VEB.RF, pripomenul, že hospodárske vzťahy Talianska s Ruskom boli vždy „veľmi plynulé“, dokonca aj počas studenej vojny. Od licencií pre Fiat na výrobu svojich automobilov cez milánsku La Scalu spolupracujúcu s moskovským Boľšim Teatrom po veľkú dohodu o plyne medzi Gazpromom a talianskym ENI v sedemdesiatych rokoch mali Taliani vždy „dlhodobý strategický pohľad“ na Rusko.

TASR


"Dôverujú Rusku, dôverujú trhu, sú si tým veľmi istí," uviedol Ragaglini. "Sme si veľmi podobní, v dobrom aj v zlom."

V Indii sa začínajú testy ruskej vakcíny Sputnik V
02 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Jedným z tých zlomových momentov bolo vypuknutie pandémie Covid-19 na jar, ktoré obzvlášť tvrdo zasiahlo Taliansko. "Taliani sú veľmi vďační za ruskú pomoc," uviedol Ragaglini s tým, že ruskí lekári prešli do niektorých z najťažšie postihnutých zón, napríklad do Bergama, a poskytli rozhodujúcu pomoc ochromeným nemocniciam.

Okrem toho, že si pandémia vyžiadala takmer 1,5 milióna životov na celom svete, narušila celosvetové ekonomiky. Ragaglini je však optimista v tom, že investori sa čoskoro vrátia, vzhľadom na priaznivé právne a finančné prostredie Ruska, ako aj „vysoko vzdelanú a kvalifikovanú pracovnú silu“.

Moskva reformuje štátny aparát. Už žiadne dvojité občianstva ani účty v cudzích bankách
02 | 12 | 2020 | Diana Zaťková