AKTUALIZOVANÉ: Novým generálnym prokurátorom bude Maroš Žilinka!
03 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Poslanci Národne rady na večerenom zasadnutí zvolili za nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorého chcel dať Marian Kočner zavraždiť.


,Najbližších sedem rokov bude generálnym prokurátorom Maroš Žilinka, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Do tejto funkcie ho dnes večer zvolila Národná rada. Žilinka sa stane generálnym prokurátorom, keď ho do tejto funkcie vymenuje prezidentka Zuzana Čaputová. Momentálne nie je známy žiadny dôvod, pre ktorý by ho prezidentka mohla odmietnuť. Žilinku vo voľbe podporilo 132 poslancov zo 147 prítomných.

Poslanci vyberali zo šiestich kandidátov. Okrem Žilinku sa o post šéfa Generálnej prokuratúry uchádzali Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Šanta, Rastislav Remeta a Juraj Kliment. Záujem o túto funkciu mal pôvodne aj Ján Hrivnák, ktorý z boja deň pred voľbou odstúpil.

Generálna prokuratúra nemá riadneho šéfa už mesiace. Jaromírovi Čižnárovi sa 17. júla skončilo sedemročné funkčné obdobie. Hoci mohol zostať vo funkcii do vymenovania nového šéfa prokurátorov, požiadal prezidentku o uvoľnenie z funkcie, zanikla mu v auguste, uvádza agentúra TASR.

Koalícia v parlamente zbabelo odmietla rokovanie o znovuotvorení škôl
Jeden z poslancov opozície navrhol, aby parlament zaviazal vládu okamžite otvoriť školy. Koaličný valec, tentoraz nie zo Zlatej Idky, ale z Trnavy, však ide nekompromisne a zbabelo svojou cestou. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Ivan Brožík