Rusko: Kým bude USA "zdieľať" bomby, napätie z jadrovej vojny sa nezníži
02 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Rusko vyzvalo USA, aby zastavili rozmiestňovanie jadrových zbraní na území európskych členov NATO. Tvrdí, že to jednak porušuje podmienky existujúcich zmlúv, jednak zvyšuje pravdepodobnosť vzniku ničivého konfliktu, informuje portál Russia Today.




Námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov v pondelok na stretnutí sponzorovanom energetickými spoločnosťami Chevron a Transneft uviedol, že Moskva „dúfa, že USA prestanú zdieľať jadrové zbrane so svojimi spojencami, a že prestanú rozmiestňovať jadrové zbrane v krajinách, ktoré nimi nedisponujú ... To samozrejme vedie k destabilizácii, navyše sa objavujú nové riziká,“ a dodal, že "ide o porušenie článkov 1 a 2 Zmluvy o nešírení jadrových zbraní."

Ďalej uviedol, že Rusko je znepokojené novými krokmi USA v oblasti nasadenia takzvaných „nízko výnosných“ hlavíc. Aj keď sú z absolútneho hľadiska menej silné, medzinárodné organizácie varovali, že ich možno použiť v menej extrémnych podmienkach. Rjabkov tvrdil, že „to znižuje hranicu. A vidíme návrat konceptu obmedzenej jadrovej vojny. Americká vojenská doktrína sa odhalila pred 50 rokmi, keď verila, že je prijateľné použiť jadrové zbrane ako súčasť konvenčnej vojny.“

Ukrajinskí lobisti postavili kvôli Nord Stream 2 USA proti EÚ
30 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Bol však optimistický v súvislosti s potenciálom vrátiť svet späť na pokraj a zdôraznil, že „nie je možné vyhrať jadrovú vojnu ... Rusko je pripravené spolupracovať pri zvrátení tohto stavu vecí.“

V roku 2019 Američania formálne odstúpili od Zmluvy o jadrových silách stredného doletu, ktorá zakazovala množstvo zbraní s potenciálom zasiahnuť ďalšie národy z diaľky. Americký minister zahraničia Mike Pompeo tvrdil, že Rusko porušilo podmienky dohody, čo Moskva dôrazne popiera.

Merkelová varuje: Dôsledky pandémie môžu trvať roky
01 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


V tom čase minister obrany Mark Esper uviedol, že USA by sa k vývoju týchto rakiet mali vrátiť „nielen pre Európu, ale aj pre divadlo, ktoré hráme, pretože ... aká dôležitá by asi bola zbraň stredného doletu pre Tichomorské velenie USA“.

Predpokladaný víťaz sporných volieb v USA, bývalý viceprezident Joe Biden, kritizoval rozhodnutia Bieleho domu odstúpiť od paktov o kontrole zbraní. Biden bol všeobecne považovaný za podporovateľa deeskalácie jadra a počas svojej prvej kampane v Senáte uviedol, že „nekonečná vojna, spoliehanie sa na falošné záväzky globálnej moci a otvorená aj skrytá manipulácia s cudzími režimami“ nie sú americkými hodnotami.

Čínske médiá: Ázijská éra sa blíži
"Predzvesť ázijskej éry sa začala," vyhlásil v pondelok čínsky štátny denník Global Times. Odvoláva sa na údaje naznačujúce, že Ázia do roku 2030 „prispeje zhruba 60 percentami ku globálnemu rastu“, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Diana Zaťková