Práce na plynovode Nord Stream 2 sa majú obnoviť o pár dní
02 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Napriek rastúcemu tlaku USA na projekt Nord Stream 2 spoločnosť stojaca za ruským podmorským plynovodom oznámila plány na obnovenie prác v Baltskom mori po ročnej prestávke, informuje portál RT.


„Tento rok plánujeme pokračovať vo výstavbe plynovodu Nord Stream 2 pomocou kotviacej lode vo výlučnej nemeckej ekonomickej zóne,“ potvrdil operátor projektu pre ruské médiá.

Spoločnosť neprezradila meno lode, ktorú bude používať, ale sľúbila, že ju neskôr oznámi. Hlavnými kandidátmi na túto prácu by mohli byť dve lode pod ruskou vlajkou - Akademik Čerskij a Fortuna.

Podľa údajov portálu MarineTraffic, ktorý poskytuje informácie o pohybe lodí, Akademik Čerskij vo štvrtok vyplával z nemeckého prístavu Mukran a v súčasnosti je v stave „obmedzenej manévrovateľnosti“ v Baltskom mori. Medzitým bola Fortuna spozorovaná v nemeckých vodách blízko prístavu Wismar.

OPEC+ pravdepodobne zachová zníženú produkciu ropy
Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ich spojenci na čele s Ruskom, ktorí sú známi ako OPEC+, pravdepodobne zachovajú zníženú produkciu ropy kvôli obavám z dopytu, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Predtým, ako prevádzkovateľ plynovodu Nord Stream 2 potvrdil svoje plány, nemecká televízia NDR informovala, že výstavba konečného úseku plynovodu sa obnoví už 5. decembra. V správe sa cituje oznámenie Úradu pre vodné cesty a lodnú dopravu v Baltskom mori v Stralsunde.

Agentúra poznamenala, že asi 75 kilometrov zostáva nedokončených, pričom asi 16 kilometrov leží v nemeckej výlučnej ekonomickej zóne a zvyšok v dánskych vodách.

Realizácia projektu za niekoľko miliárd dolárov sa na konci minulého roka náhle zastavila, keď švajčiarsko-holandská firma Allseas stiahla svoje plavidlá kvôli hrozbe amerických sankcií. Washington sa stále snaží zabrániť dokončeniu Nord Stream 2, pričom Trumpova administratíva hrozila novými sankciami pre spoločnosti, ktoré sú do projektu zapojené.

Čína uviedla do prevádzky prvý svojpomocne vyvinutý jadrový reaktor
28 | 11 | 2020 | Ivan Brožík