Neuveriteľné: Nákup 16 miliónov testov sa odkladá. Sulík má isté obavy!
02 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Čo sa to tu deje? Šéf rezortu hospodárstva zatiaľ antigénové testy nakupovať nebude a žiada zmeniť zadanie alebo obstarávateľa. Sulík sa obáva podozrení.


Minister hospodárstva Richard Sulík na poslednú chvíľu ustupuje od nákupu antigénových testov, ktorým ho pred dvomi týždňami poverila vláda a žiada zmeniť zadanie, resp. realizátora ich nákupu. „Dôvodom je nesúlad medzi žiadosťou predsedu vlády a pôvodným zadaním ministerstva zdravotníctva,“ vysvetlil Sulík novinárom po tom, ako o situácii informoval člen ústredného krízového štábu na včerajšom rokovaní, píše portál dnes24.sk.
Problémom je zmena senzitivity a špecificity

Rezort Richarda Sulíka dostal pôvodne od Matoviča zaobstarať v štyroch termínoch 16 miliónov antigénových testov podľa zadania Ministerstva zdravotníctva. „Neskôr som však dostal list od predsedu vlády, ktorým ma žiada zakúpiť testy s čo najväčšou špecificitou a senzitivitou,“ ozrejmil Sulík a dodal, že požiadavka na čo najpresnejšie testy vytvára priestor na zakúpenie testov s vyššou senzitivitou a špecificitou, ktoré v zadaní uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

„Podľa toho sme mali nakúpiť testy so senzitivitou minimálne 96 a špecificitou minimálne 97 percent,“ upresnil Sulík, ktorý sa preto obáva, že by sa mohol dostať do podozrení a spochybňovania efektívnosti nákupu. „Niekto by mohol povedať, prečo som kúpil testy s 99-percentnou špecificitou za štyri eurá, ak Ministerstvu zdravotníctva stačili testy s 97-percentnou špecificitou za tri eurá,“ uviedol ako príklad šéf rezortu hospodárstva.

Fico sa nevzdáva, dá preveriť preclenie pri nákupe testov trnavskou firmou
Nákup antigénových testov, ktoré štát zrealizoval cez trnavskú firmu rozpútalo vášne hneď na začiatku a s menšími prestávkami sa vlečie až doteraz. Tŕňom v oku je najmä Robertovi Ficovi. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Vznikne ďalší spor medzi Sulíkom s OĽaNO?

Sulík preto chce, aby sa na dnešnom rokovaní vlády sa buď zmenilo zadanie, ktoré od ministra Krajčího dostal, alebo testy obstarával rezort zdravotníctva sám. „Ak operatívne zmeníme zadanie, k 16. decembru tu môžu byť prvé dve várky plánovaného objemu, teda osem miliónov testov,“ skonštatoval Richard Sulík, ktorý dostal za úlohu obstarať 16 miliónov antigénových testov na rokovaní vlády 19. novembra. Igor Matovič nariadil rezortu hospodárstva testy obstarať v štyroch etapách do konca decembra, a tak ministerstvo spustilo zverejnením oznámenia o začatí prípravných trhových konzultácií verejné obstarávanie antigénových rýchlotestov na nový koronavírus SARS-CoV-2 dodáva na záver portál dnes24.sk.

Smer-SD a Hlas-SD neplánujú asistovať Sulíkovi pri nákupe antigénových testov
Vláda vo štvrtok 19. novembra schválila, že 16 miliónov antigénových testov, potrebných na ďalšie celoplošné testovania, bude obstarávať rezort hospodárstva. Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / SITA