Zadržanie Haščáka vzbudilo pozornosť aj v zahraničí
02 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Zadržanie jedného z najmocnejších finančníkov na Slovensku Jaroslava Haščáka neuniklo pozornosti ani v zahraničí. Slovenské médiá špekulujú, že by mohol byť zapletený do prípadu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý mohol odhalil nejaký z jeho tajných obchodov,  informuje nemecký portál n-tv.de


Slovenské médiá, ako ďalej píše nemecký portál, označili zadržanie šéfa finančnej skupiny Penta za jedno z najvýznamnejších v sérii, ktorá sa spustila po zavraždení novinára po februári 2018. Haščák bol vyše dvadsať rokov považovaný za najmocnejšieho oligarchu, ktorý si kupovať priazeň slovenských politikov. Nemecký n-tv.de  poukazuje na to, že spravodajský portál Aktuality.sk, pre ktorý Kuciak pracoval, informoval s odvolaním na zdroj blízky vyšetrovateľom, že Haščák sa snažil zastrieť kúpu dôkazového materiálu.


Kópia zvukovej nahrávky z odpočúvacej akcie z rokov 2005 a 2006 pod názvom Gorila mala dokazovať, že Haščák úplatkami riadil privatizáciu za vlády kresťanského demokrata Mikuláša Dzurindu. Týkalo sa to aj predaja dodávateľov energií nemeckým spoločnostiam.


Keď sa na verejnosť dostal nepotvrdený prepis zvukovej nahrávky, osud kresťanských demokratov v parlamentných voľbách v rokoch 2012 bol definitívne spečatený, uvádza nemecký portál a dodáva, že Haščák síce nedokázal zabrániť ďalším odhaleniam, ale dôkazy stále nepostačovali na to, aby bol obvinený.


Finančná skupina Penta na čele s Haščákom prenikla do pozície vedúceho hráča na slovenskom, českom a poľskom trhu s nehnuteľnosťami. Patria jej banky a finančné spoločnosti v Českej republike a na Slovensku, podiely v kľúčových slovenských a českých médiách, ako aj zdravotná poisťovňa, viacero súkromných kliník a lekárskych ambulancií, tiež sieť lekární a záchranná služba. Zastrešuje tak veľkú časť privátnej lekárskej starostlivosti na Slovensku, uzatvára nemecký portál n-tv.de.