Dlh štátu dosiahol neústavný stav, zákon stanovuje jasný postup
02 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

V dôsledku boja s koronakrízou dlh SR prekročil 60 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Slovensko môže v tejto “dlhovej hore” zotrvať len krátko, pretože pre malú ekonomiku, akou je tá slovenská, je takáto výška dlhu pásmom veľkého rizika.


Povedal to v rozprave k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok minister financií Eduard Heger (OĽANO). „Hneď, ako to okolnosti dovolia, musíme z tejto dlhovej hory zostúpiť nižšie do bezpečia,” podotkol Heger. O jeho výrokoch v rozprave informoval portál parlamentnelisty.sk.

Dôvodom, prečo má Slovensko taký defecit v rozpočte, bude dofinancovávanie nemocníc, tvrdí Heger
Dôvodom tohtoročného vysokého deficitu štátneho rozpočtu je dofinancovávanie nemocníc. V diskusnej relácií RTVS O 5 minút 12 to povedal minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Podľa šéfa rezortu financií je tak deficit štátneho rozpočtu výsledkom... Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | SITA


Poznámka redakcie Hlavný denník:

Zákon na Slovensku, ale aj v iných krajinách, určuje akú hranicu pomeru medzi dlhom krajiny a výškou hrubého domáceho produktu, nesmie presahovať. Slovenský zákon bol prijatý ústavnou väčšinou. Základná hranica tohto pomeru je 50 percent. Hrubý domáci produkt (HDP) je súčtom hodnoty výrokov a služieb vyrobených za jeden rok v určitej krajine. Cieľom ústavného zákona je pomocou sankčných a  mechanizmov korekcie rozpočtu zamedziť nárastu dlhu Slovenska na kritické úrovne.
​​​​​​​
Podľa slovenského zákona, vláda má obmedzenia vo výdavkoch v prípade, ak dlh presiahne 50 percent. Ak vláda hospodári tak, že dlh stúpne a nachádza sa medzi 50 a 53 percentami HDP, ocitne sa v prvom sankčnom pásme. Podľa zákona to znamená, že ministerstvo financií musí parlamentu písomne zdôvodniť, prečo je dlh vyšší a aké opatrenia plánuje na jeho zníženie. Pri druhom sankčnom pásme sa ministrom zmrazia platy. V treťom prichádza na rad zmrazenie rozpočtových výdavkov. Ak sa dlh nachádza medzi 57 až 60 percentami HDP, vláda musí predložiť vyrovnaný rozpočet. A napokon, pri dlhu vyššom ako 60 percent výkonu ekonomiky sa v parlamente hlasuje o vyslovení dôvery vláde.

Z perexu článku vyplýva, odvolajúc sa na výrok ministra financií v parlamente, že k prekročeniu dlhu HDP 60 percent na Slovensku už došlo.

Vláda hovorí o daňových reformách, vyrovnaný rozpočet nedosiahneme, tvrdí Heger
Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) hovorí, že sociálne opatrenia novej vlády vo výške stoviek tisíc eur sú lepšou formou pomoci, ako sociálne balíčky jej predchodcov. Pripomína, že s deficitom štátneho rozpočtu je potrebné počítať aj tento rok.... Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok