Zakážu futbalistom hlavičkovanie? Smrť legendy odštartovala diskusiu o obmedzeniach
01 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Hlavičkovanie vo futbale je opäť predmetom debát. Posledné štúdie uverejnené v britských médiách poukazujú na to, že už relatívne nízke množstvo hlaviček môže mať vplyv na kognitívne funkcie, informuje portál Aktuálně.cz.


Októbrová smrť legendy Nobbyho Stilesa rozvírila vo Veľkej Británii diskusiu. Anglický majster sveta z roku 1966 v poslednom období života trpel ťažkou demenciou. Problémy neurologického rázu má aj jeho niekdajší spoluhráč Sir Bobby Charlton.

Britskí vedci zároveň zverejnili štúdiu meraciu dopady hlavičkovania na mozog športovcov. Už dvadsať hlavičiek môže viesť k zhoršeniu pamäti alebo mentálnych schopností. Prejavy sú podobné ako v prípade otrasu mozgu. Schopnosť zapamätať si novú informáciu napríklad klesla o 20%.

Ibrahimovič rokuje o návrate do švédskej reprezentácie
Hviezdny útočník Zlatan Ibrahimovič by sa po viac ako štyroch rokoch mohol vrátiť do švédskej reprezentácie. Futbalový zväz uviedol, že kanonier AC Miláno o comebacku jedná s trénerom národného tímu Janneom Anderssonom, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Naďalej tak rastú v odbornej komunite obavy, že hlavičkovanie má zlý vplyv na správne fungovanie mozgu a môže zvyšovať riziko vypuknutia demencie.

Práve po smrti Nobbyho Stilesa začali odborníci opäť vyžadovať, aby sa súvislosti medzi hlavičkováním a mentálnymi chorobami, predovšetkým demenciou, začali skúmať viac. "Úplný zákaz hlavičiek pre deti by bol rozumný," myslí si bývalý spoluhráč Stilesa aj Charltona Sir Geoff Hurst.

Čiastočný zákaz platí už teraz. Deti vo veku do 12 rokov už nemôžu na tréningoch hlavičkovať v Anglicku, Škótsku i Severnom Írsku. Aj pre hráčov do 18 rokov platia na tréningoch obmedzenia hlavičiek.

Messi do Manchester City a dôchodok v Amerike - plány ako na hviezde zarobiť
Manchester City neplánuje vzdať snahu získať hviezdneho Messiho. Naopak, skupina vlastniaca nielen anglického futbalového giganta, ale aj niekoľko ďalších klubov po celom svete, má desaťročný plán, ako na transfere argentínskej superstar čo najviac... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Štúdia ukázala, že najviac sa zhoršuje verbálne a priestorové myslenie. "Je potrebné túto tému viac preskúmať. Jedným z opatrení by ale mohlo byť obmedzenie hlavičiek na tréningoch pre všetky vekové skupiny," navrhuje jeden z autorov výskumu. Ďalším odporúčaním je použitie penovej lopty alebo starostlivé stráženie tlaku lopty v zápasoch žiakov.

Už predtým iný výskum ukázal, že futbalisti môžu byť až trikrát náchylnejší k ochoreniam mozgu.

Obavy majú aj súčasné futbalové osobnosti. "Mám za sebou cez dvadsať rokov hlavičkovania. Samozrejme je to znepokojujúce pre nás všetkých. Bohužiaľ zatiaľ nemáme jednoznačné výsledky," komentoval tréner anglickej reprezentácie Gareth Southgate.

Rozhodca, ktorý uznal Maradonovu Božiu ruku: “Mal som pochybnosti"
Bývalý tuniský rozhodca Ali Bin Nasser, ktorý viedol slávny štvrťfinálový zápas medzi Argentínou a Anglickom (2:1) na futbalových majstrovstvách sveta v roku 1986 v Mexiku, vzdal hold zosnulému Diegovi Maradonovi. Práve legendárny Argentínčan v ňom... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | tasr


Obmedzenie hlavičiek na tréningu podporili aj tréneri Premier League vrátane kouča majstrovského Liverpoolu Jürgena Kloppa. Rovnaký názor však nezdieľa útočník Watfordu Troy Deeney. "Úprimne. Za 14 rokov kariéry som sa s nikým nebavil o hrozbe demencie. Ani som nepočul o žiadnom inom hráčovi, ktorý by to riešil," uviedol.

Nechcel pritom spochybňovať výsledky štúdie ako takej. "Riskantné prvky sú aj v ďalších športoch. Berieme to na vedomie, prijímame to," dodal. Rovnako ako ďalší poukazuje na fakt, že súčasné lopty sú výrazne ľahšie a bezpečnejšie ako tie ťažké z predošlých generácií, s ktorými hrali práve hráči ako Stiles.

Niekto na mne roky zarába, kritizuje slávny futbalista Ibrahimovič videohru FIFA
Zlatanovi Ibrahimovičovi sa nepáči, že figuruje v populárnej počítačovej hre FIFA, aj keď na to nedal súhlas. Na sociálnych sieťach uviedol, že na jeho mene a tvári niekto roky zarába peniaze bez jeho súhlasu a je čas sa tým zaoberať, informuje... Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Timotej Dudka