Voľba generálneho prokurátora je rozpadávanie sa koalície v priamom prenose, myslí si Blaha
01 | 12 | 2020 I Michal Filek

Stále nie je známe, či sa koalícia zhodne na jednom kandidátovi na generálneho prokurátora. Nejasný je zatiaľ najmä postoj najsilnejšieho klubu OĽaNO. Premiér Matovič poprel, že by mali blízko k Jurajovi Klimentovi, ktorý je známy z kauzy Cervanová, aj kontaktmi s Kočnerovým človekom Petrom Tóthom. Vraj mu stretnutie dohodol Sulík. Hlasovať sa má vo štvrtok. Témou sa zaoberá sme.sk.


Každý má svojho favorita, každý má k niekomu výhrady a každý niekoho blokuje. Aj tak by sa dala opísať situácia pred voľbou generálneho prokurátora. V hre je ešte stále 7 mien zo siedmych. Koaliční partneri sa na jednom mene nedohodli ani v pondelok večer a voľba sa tak posúva u utorka na štvrtok o 17:00 hod. Dnes si k tomu opäť sadnú koaličné poslanecké kluby.

Sme.sk píše, že od začiatku výberu nového generálneho prokurátora bol vnímaný ako premiérov favorit jediný neprokurátor medzi kandidátmi - sudca Juraj Kliment. Známy je tým, že sa sporil s bývalým šéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. Považovaný bol za Matogičovho človeka, ktorý ho mal do funkcie navrhnúť. Matovič to však v nedeľu poprel v TV Markíza.


Vláda chce cez parlament okresať kompetencie Ústavného súdu SR
Ústavný súd nemá čo, podľa vládnej koalície, posudzovať ústavnosť ústavných zákonov. Zmeniť to chce cez novelu Ústavy SR. Všimol si to dennikn.sk. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

"Požiadal ma Richard Sulík, keď som bol s ním na stretnutí prvýkrát na ministerstve hospodárstva, či by som sa nestretol so sudcom Klimentom, s ktorým sa on stretol a teoreticky zvažoval, či by kandidoval za generálneho prokurátora. Stretli sme sa do hodiny," vysvetľoval v relácii Na telo TV Markíza.


Šéf SaS pre sme.sk potvrdil, že stretnutie Klimenta a premiéra sprostredkoval s tým, že ho o to poprosil samotný Kliment.


Voliť prokurátora chce Matovič až po tom, ako sa dohodnú na jednom mene. V nedeľu, počas šesťhodinového stretnutia v Kollárovej vile, ani v pondelok sa im to však podarilo.

Premiér, podľa sme.sk, vraj podozrieval SaS a Sme rodina z dohôd z Hlasom a SMER-om. Strany však akékoľvek rozhovory s opozíciou popreli.


"Prišli sme bojovať proti mafii, nie zvoliť takého prokurátora, ktorý bude mafii vyhovovať," vyhlásil Matovič, hoci predtým vyhlasoval, že skvelí sú všetci siedmi kandidáti, ktorí sa o post generálneho prokurátora uchádzajú, a je z čoho vyberať. Citoval ho sme.sk.


Najmenej sa  v koalícii spomínajú mená prokurátorov Rastislava Remetu a Jozefa Čentéša, ktorý už v minulosti za generálneho prokurátora zvolený bol, no odmietol ho vymenovať vtedajší prezident Ivan Gašparovič. Otvorene o svojom kandidátovi hovorí len Sme rodina.


Tak predsa! Sulík spustil obstarávanie antigénových testov
Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík dostal od premiéra za úlohu obstarať nákup 16 miliónov antigénových testov. Záujemcovia o ich dodávku majú na prihlásenie ale riadne šibeničný termín. Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

"Naším kandidátom je naďalej prokurátor Maroš Žilinka," povedal pre SME predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. OĽaNO však na Žilinkvoi prekáža priateľstvo s kontroverzným podnikateľom Michalom Gučíkom, ktorý má, podľa sme.sk, blízko k SNS a SMER-u.


V SaS nepočítajú s Klimentom, ktorým vadí jeho rozhodovanie v kauze Cervanová a kontakty s Tóthom. Podporujú vo však v OĽaNO. Za ľudí má, podľa sme.sk favorita Jána Hrivnáka a spoločne so SaS si vedia predstaviť aj Tomáša Honzu. Tomu však viacerí poslanci vyčítajú, že sa zameriava len na trestné činy extrémizmu a chýba mu širší záber. Za extrémizmus stíhal šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu aj šéfa Smeru Roberta Fica.

Viacerí poslanci koalície sa o rokovaní ku generálnemu prokurátorovi vyjadrujú v duchu, že každá z koaličných strán niekoho zablokovala. Preto sa dohoda nerodí ľahko.


"V hre je sedem mien, koalícia sa musí dohodnúť, lebo je to naša zodpovednosť. Potrebujeme nájsť prienik a potrebujeme na to viac času. To je celé. Nie je za tým žiadna mágia ani raketová veda," hovorí podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga pre sme.sk.


Blaha: Toto nie sú koaličné rady. To si mafia parceluje mesto
Ľuboš Blaha, verný poslanec Roberta Fica, vo svojom najnovšom statuse na facebooku opísal, ako vníma snaženie koaličných strán vybrať toho "najlepšieho" generálneho prokurátora. "Pripadá mi to, ako stretnutia mafiánskych kápov, ktorí sa nevedia... Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Michal Filek


Neschopnosť dohodnúť sa koalícii svojsky okomentoval Ľuboš Blaha so SMER-u. "Jediný, kto nepatril medzi špičky prokuratúry je sudca Kliment, ktorý má na prokuratúre ženu a synovca a prostredníctvom nich si tam vytvoril chobotnicu ako remeň. Mimochodom, Kliment úzko spolupracoval s Petrom Tóthom, pobočníkom Mariána Kočnera. Dnes je Matovičov favorit. Lebo Janko a Martinka by to tak určite chceli. Ja len, že Kočner nikdy nebol bližšie generálnej prokuratúry ako teraz, ani počas raňajok so Sulíkom. Liberáli v koalícii presadzujú Honza, ktorý sa pýši tým, že má najviac opozičných skalpov. Lebo to je najnovšie zmysel prokuratúry - likvidovať opozíciu. Gottwald mal svojho Urválka, liberáli majú svojho Honza. Gratulujeme. Koalícia preložila voľbu generálneho prokurátora na štvrtok podvečer. Rozpadávajú sa v priamom prenose - nie kvôli pandémii, nie kvôli papalášstvu, nie kvôli programu."

"Zmysluplná koalícia je v nedohľadne" tvrdí politológ Baránek
Keby sa parlamentné voľby konali na konci novembra, tvorenie akýchkoľvek koalícií by bolo veľmi zložité. Nad všetkými vyčnieva Hlas s 21,3 percenta. Momentálne vládne hnutie OĽaNO klesá, jeho koaličný partner SaS zasa stúpa. Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Ivan Brožík