Šokujúce odhalenia z doma pre seniorov: Fackovanie, aj výkaly v ústach!
01 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Týranie starého človeka, rovnako ako malého dieťaťa, sa považuje za tú najhoršiu vec. Desivé však je, ak sa to deje v zariadení, kde majú dôchodcovia dožiť svoj život. To, čo sa dialo starčekom v prievidzskom zariadení je ale iba pre silné žalúdky. Píše portál dnes24.sk.


Nechutné veci, ktoré sa diali dôchodcom v Zariadení pre seniorov v Prievidzi, opisuje v správe aj Úrad komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím. To, čo sa dialo na starčekoch je doslova desivé, veď priväzovanie starých ľudí o kreslo ako prevencia, ich zamykanie na izbách či nemožnosť napiť sa vyústili u starkých do strachu z privolania personálu, informuje portál dnes24.sk o údajných praktikách, ktoré sa mali diať pri opatere so seniormi.
Fyzické týranie starenky sa potvrdilo

Anonymné, ale desivé obvinenia sa objavili pred vyše polrokom na stránke Kto nám vládne v Prievidzi. Stálo v nich, že sanitárka mala udrieť 85-ročnú babičku, hovorilo sa aj o bitke či výkaloch v ústach. To ale z hrôz, ktoré sa mali diať na starých ľuďoch, nebolo všetko. Do prípadu sa vtedy zaangažovala aj poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Šokovali vás informácie o týraní starých a odkázaných ľudí v domove pre seniorov v Prievidzi? Počuli ste o tom, že tam kŕmili klientku výkalmi a opatrovateľka ju vyfackala? Trochu som sa tomu venovala a zistila som, že ministerstvo práce požiadalo mesto Prievidza o prešetrenie informácií. To, že starú pani mali kŕmiť jej vlastnými výkalmi sa vraj nepotvrdilo, ale to, že inú klientku opatrovateľka fyzicky týrala, sa dokázalo jednoznačne,“ napísala poslankyňa Nicholsová na sociálnej sieti.

Zariadenie pre seniorov v Prievidzi sa však malo dopustiť viacerých porušení a odhalili v ňom mnohé nedostatky. Kontrola odhalila nielen technické chyby pri ubytovaní seniorov či kvalifikácii niektorých zamestnancov, ale aj nesprávnu manipuláciu s klientom. Vyplynulo to z dohľadu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré ho vykonalo na základe podnetu. To, čo nasledovalo neskôr bolo ale absolútne šokujúce. Zarážajúce však je, že zariadenie, ale i samospráva, situáciu vtedy riešili a prijímali opatrenia, ale, podľa nich, dohľad nepotvrdil žiadne údajné medializované týranie klientov.

Týranie starčekov v prievidzskom domove? Ministerstvo konalo naozaj rázne!
Staroba je čas, keď si človek po celoživotnej práci chce užívať pokoj, lenže to, čo zažívali niektorí starčekovia v prievidzskom seniorcentre sa nedá nazvať ináč ako hrôza. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zistených nedostatkov je viac ako dosť

Ministerstvo však v novembri podalo podnet Trenčianskemu samosprávnemu kraju na začatie konania vo veci výmazu z registra poskytovateľov sociálnych služieb pre prievidzské Zariadenie pre seniorov, ktoré urobilo práve na základe záverov z dohľadu. Župa tiež uviedla, že malo ísť o nedostatky týkajúce sa rozlohy obytnej plochy vybraných izieb a bezbariérovosti v rámci objektu. Pre viaceré trestné oznámenia sa situáciou v zariadení pre dôchodcov už vtedy zaoberali aj orgány činné v trestnom konaní.

Aktuality.sk ale najnovšie prišli so závermi z druhej kontroly zariadenia, ktorú dokončil minulý týždeň Úrad komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím. „Tento rok tak ide už o druhú kontrolu, ktorá poukazuje na zlé zaobchádzanie so seniormi v zariadení. Najnovšia kontrolná správa od komisárky Zuzany Stavrovskej tiež opisuje prípady zlyhania vedenia zariadenia či nevhodné zaobchádzanie so seniormi. V niektorých bodoch potvrdzuje aj pochybenia, ktoré zistila ministerská kontrola,“ uvádza sa okrem iného v záveroch z kontroly.
Najvážnejšie zistenia:


  • seniorov priväzovali plachtou a pásmi

  • nedostatok rešpektu k súkromiu, priechodné izby

  • vládne tam atmosféra strachu

  • na spory zamestnancov doplácajú seniori,

  • mali problém sa napiť

  • niektorí zo zariadenia ušli

  • zanedbávali sa individuálne potreby klientov

  • seniorov smerujú k sociálnej izolácii


Dôchodcovia si prilepšia. Parlament im odklepol trinásty dôchodok. Pozrite sa, koľko sa ujde každému
Dôchodcovia dostanú dvojnásobne viac v rámci upraveného 13. dôchodku, ako dostávali v predchádzajúcom období v prípade vianočného príspevku. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Seniori sa báli niektorých zamestnancov

Podľa Aktualkity.sk opísala komisárka vo svojej správe viaceré praktiky, ktoré sa diali v zariadení. „Tak napríklad: keď chceli opatrovatelia zaistiť, aby jeden z klientov nespadol a nezranil sa, priviazali ho o kreslo. Urobili to tak, že vôbec nemohol pohnúť hornou časťou tela – bez pohybu a kontroly presedel niekoľko hodín,“ píše sa v spomínanej správe. Kontrola komisárky opísala aj prípad klientky, ktorá mala strach privolať personál, keď potrebovala ísť na toaletu. „Pri iniciatíve monitorovacieho tímu, ktorý sa ponúkol, že privolá zamestnanca, sa klientka ohradila, že musí počkať, kým zamestnanci sami prídu, pretože nemôže použiť signalizačné zariadenie cez deň. Klientka viditeľne zadržiavala potrebu a uviedla, že ak by tú potrebu vykonala, mala by z toho veľký problém,“ citovali Aktuality.sk zo správy z kontroly komisárky.

Aktuality.sk ďalej uvádzajú, že kontrolóri skonštatovali, že daná seniorka bola vystrašená z toho, že by si mala sama privolať zamestnanca. „Takéto konanie zariadenia má znaky zlého a šikanózneho zaobchádzania,“ uvádza sa v záveroch kontroly. Inú seniorku zase opatrovateľka ignorovala, keď prosila o vodu.

Útok v domove dôchodcov! Starček zbil starčeka vychádzkovou palicou
Výsledkom bitky dôchodcov bola zlomenina vretennej kosti. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Peter Haluza

Desivé zistenia sa údajne „iba“ politizujú

Kontrola opísala aj incident pri kŕmení jednej pacientky. Jedlom sa začala dusiť a nebola schopná ho prehĺtať, ale opatrovateľ ju aj tak nútil k ďalšej konzumácii. „Napriek našej prítomnosti sa postoj zamestnancov voči klientom nezmenil,“ zhodnotil podľa Aktualít.sk úrad komisárky. „Monitoringom bolo zistené, že na pracovisku vládne tzv. kultúra vyvolávania strachu, zlá komunikácia medzi zamestnancami a vedením,“ uvádza sa v správe z kontroly, z ktorej uviedli aj to, že „z rozhovorov ďalej vyplynulo, že v zariadení sú aj zamestnanci, ktorí majú empatický prístup ku klientom, avšak ich snaha nie je zariadením ocenená, práve naopak, je zdrojom konfliktov medzi zamestnancami z dôvodu obrovského rozdelenia personálu zariadenia a ich vnútorných konfliktov spôsobených slabým manažmentom zariadenia.“

Doslova zarážajúce po všetkých informáciách a zisteniach, ktoré prenikli na verejnosť je, že zriaďovateľ zariadenia, ktorým je mesto Prievidza, ale aj riaditeľ domova Richard Fodor tvrdia, že prípad sa politizuje a na kritiku zo štátnych úradov reagujú tak, že si chcú urobiť vlastný audit pod gesciou odborníčky, s ktorou spolupracujú, informujú Aktuality.sk.

Grupák na staré kolená: Šiestich dôchodcov chytili pri skupinových hrátkach v parku
Na staré kolená si vyrazili do parku v americkom Connecticute, aby si užili skupinových seniorských hrátok. Dôchodcovia vo veku 62 - 82 rokov si dopriali divoký sex s 85-ročnou ženou, pričom boli načapaní a všetci skončili vo väzbe, informuje... Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | Timotej Dudka