Rusko má vraj na dosah vakcínu proti HIV
01 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Šéfka ruského regulačného orgánu pre zdravie v utorok, práve v deň svetového boja proti AIDS, uviedla, že ruský výskum vývoja vakcíny proti HIV dosiahol významný pokrok, informuje Russia Today.




Anna Popová, šéfka federálnej zdravotníckej agentúry Rospotrebnadzor vysvetlila, že vedci, ktorí v tejto oblasti pracovali „dostatočný počet rokov“, skúmajú niekoľko receptúr. „Máme svoje vlastné prototypy, máme vlastné vakcíny,“ uviedla. Popová dodala, že Novosibirské stredisko pre výskum vektorov má prototyp a „množstvo ďalších výskumných organizácií v Rusku má svoje vlastné prototypy“.

Pochválila prácu, ktorá sa už vykonala pri liečbe ľudí s diagnostikovaným vírusom a uviedla, že antiretrovírusová terapia je prístupná pre všetkých, ktorí ju potrebujú, a že ceny sa nezvyšujú. Popová poukázala na to, že v budúcom roku má krajina na poskytnutie liekov pacientom rozpočet 29,4 miliárd rubľov (388 miliónov dolárov).

Keď bolo v roku 1984 HIV prvýkrát identifikované ako príčina zlyhania imunitného systému, americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb oznámilo, že sa bude usilovať o to, aby bola vakcína pripravená do dvoch rokov. Vedecká realita sa však ukázala zložitá a doposiaľ nebol široko dostupný žiadny efektívny pokus.

Vesmírny objekt, ktorý práve minul Zem, vedci stále nevedia zaradiť
01 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Rusko čelí významnej výzve v oblasti verejného zdravia, pokiaľ ide o prípady krvou prenosnej infekcie. Viac ako 340 000 Rusov zomrelo na AIDS, progresívny syndróm, ktorý je výsledkom HIV. Viac ako dve tretiny z nich zomreli za posledných 10 rokov. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) miera infekcie rastie každý rok približne o 10 - 15 percent.

Dnešné oznámenie je už druhé v tomto roku, keď sa Rusko usiluje o pozíciu lídra v oblasti imunológie. V auguste sa moskovský inštitút Gamaleja dostal na prvé stránky novín, keď oznámil, že úrady zaregistrovali ich vakcínu na Covid-19 - prvú na svete od začiatku pandémie. Toto rozhodnutie bolo podľa nich založené na pozitívnych údajoch z testov zverejnených v časopise The Lancet. Tvorcovia formule teraz skúmajú dohody s krajinami vrátane Indie, Číny a možno aj Nemecka, aby sa mohla vyrábať v zámorí, Tým by sa zvýšila kapacita a uspokojil dopyt.

Firmy Pfizer a BioNTech požiadali EÚ o schválenie svojej vakcíny
Spoločnosti Pfizer a BioNTech odovzdali svoju očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 na núdzové schválenie Európskej liekovej agentúre (EMA). Obe firmy to v utorok uviedli v oznámení. Cieľom je sprístupniť túto vakcínu v Európe do konca roka,... Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | tasr