Merkelová varuje: Dôsledky pandémie môžu trvať roky
01 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa obáva, že ekonomické následky pandémie koronavírusu budú trvať ešte niekoľko nadchádzajúcich rokov, informuje portál RT. 




Merkelová ocenila zlepšenú koordináciu medzi členskými štátmi EÚ počas pandémie. Vyzvala však krajiny, aby uznali rozhodujúci význam nástrojov EÚ pri náprave finančných škôd, ktoré pandémia spôsobila. Blok totiž „bude musieť zvládnuť ekonomické dôsledky programu Covid-19 na niekoľko rokov."

Merkelovej vyhlásenie nasleduje po rozhodnutí nemeckého parlamentu rozšíriť ochranné opatrenia v krajine kvôli obavám, že zdravotný systém by mohol byť zahltený prípadmi koronavírusu. Kancelárka pri obhajobe návrhu potvrdila, že federálna vláda bude musieť na zmiernenie ekonomických dôsledkov minúť miliardy eur.

Merkelová už predtým varovala, že hospodársku situáciu mnoho štátov EÚ podceňuje. Obáva sa, že by sa blok mohol prepadnúť do najhlbšej recesie od druhej svetovej vojny. Niektoré štáty očakávajú, že ich ekonomiky sa tento rok znížia až o 10 percent.

Poľsko a Maďarsko trvajú na vetovaní rozpočtu EÚ, no sú otvorené novým riešeniam
Poľsko a Maďarsko sú otvorené novým návrhom riešenia sporu s Európskou úniou (EÚ), v rámci ktorého sa krajiny vyhrážajú vetovaním dlhodobého európskeho rozpočtu a s ním spojeného plánu na oživenie ekonomík členských štátov Únie po koronakríze.... Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | tasr


Kancelárka hovorila na podujatí nemeckého predsedníctva Rady EÚ, kde sa diskutovalo o pretrvávajúcej patovej situácii týkajúcej sa rozpočtu EÚ po tom, čo ho Maďarsko a Poľsko vetovali po zahrnutí ustanovenia „právneho štátu“. Veto nebráni iba schváleniu rozpočtu EÚ, ale bráni aj schváleniu fondu na obnovu vo výške 750 miliárd EUR, ktorý je viazaný na tento balík.

Nemecku bolo jasné, že na to, aby mohla EÚ prekonať prebiehajúcu pandémiu, je nevyhnutný Fond na obnovu po pandémii. Merkelová však počas svojich pondelkových vystúpení uviedla, že EÚ neustúpi zo svojej pozície. Že rozpočet musí obsahovať spoločné hodnoty bloku, ktorými sú demokracia, sloboda, ľudské práva, vláda zákona a solidarita.

Ukrajinskí lobisti postavili kvôli Nord Stream 2 USA proti EÚ
30 | 11 | 2020 | Diana Zaťková