USA plánujú obmedziť obchod s čínskymi a ruskými spoločnosťami pre ich údajné "vojenské väzby"
30 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Trumpova vláda plánuje označiť 89 čínskych a 28 ruských subjektov za „koncových vojenských užívateľov“, ktorým bude zakázané obchodovať s americkými spoločnosťami, informuje portál RT.


Keď bude zoznam zverejnený, dodávatelia z USA budú musieť získať od vlády špeciálne licencie na vývoz rôznych položiek do týchto firiem. Toto obmedzenie sa údajne týka všetkého od počítačového softvéru až po vedecké zariadenia, ako sú digitálne osciloskopy, ale aj napríklad časti lietadiel.

Americké ministerstvo obchodu tiež poznamenalo, že je pravdepodobné, že budú zamietnuté žiadosti o rokovania s firmami, ktoré sú označené ako „vojenskí koncoví užívatelia“.

Toto označenie sa v súčasnosti používa na spoločnosti, ktoré sú podozrivé z podpory alebo prispievania k údržbe alebo výrobe vojenských predmetov.

Dokument v súčasnosti zahŕňa celkovo 177 spoločností, predovšetkým čínskych, avšak podľa agentúry Reuters by sa mohli obmedzenia ďalej rozšíriť. Na zozname sú údajne spoločnosti ako Commercial Aircraft Corp of China (COMAC), Aviation Industry Corporation of China (AVIC) a jej dcérske spoločnosti, ako aj ruská spoločnosť Irkut.

USA oficiálne odstúpili od Zmluvy o otvorenom nebi, Rusko obvinili z porušenia podmienok
Americká vláda prezidenta Donalda Trumpa v nedeľu odstúpila od medzinárodnej zmluvy, ktorá umožňuje signatárskym krajinám neozbrojené prieskumné lety, pričom obvinila Moskvu z porušenia jej podmienok, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Tento krok môže vytvoriť prekážky pre amerických dodávateľov, ako sú General Electric a Honeywell International, pretože dodávajú spoločnosti COMAC, ako aj jej dcérskym spoločnostiam.

V pondelok čínske ministerstvo zahraničia napadlo najnovšiu americkú iniciatívu s tým, že porušuje trhovú konkurenciu a politiku medzinárodného obchodu.

Nové vývozné obmedzenia by mohli ďalej eskalovať napätie medzi Washingtonom a Pekingom uprostred existujúcich ciel a zvýšeného tlaku na čínske spoločnosti. Začiatkom tohto mesiaca americký prezident Donald Trump podpísal výkonný príkaz zakazujúci americké investície do takzvaných čínskych „vojenských spoločností“.

Rusko tvrdí, že vakcína Sputnik V bude podstatne lacnejšia ako tie, ktoré vyrábajú USA
Farmaceutickí giganti z USA začali cez víkend oznamovať, koľko budú stáť ich vakcíny proti Covid-19. Moskva medzitým uviedla, že jej alternatíva Sputnik V bude podstatne lacnejšia, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Marek Molnár