Nemecko, ktoré je závislé od USA, preceňuje svoje sily, tvrdí Moskva
30 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Sľub nemeckej ministerky obrany hovoriť s Ruskom iba „z pozície sily“ nebude mať opodstatnenie, pokiaľ bude Berlín aj naďalej, čo sa týka bezpečnosti, závislý od USA, konštatovala Moskva.




Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová uviedla, že nemecká rétorika nezodpovedá politickej a vojenskej realite. "Je tam sila, ale to nie je vaša sila a nemožno ju kontrolovať," povedala Zacharová a dodala, že Nemecko je "úplne vo vojenskej sfére USA." O téme informuje portál RT.

Ďalej uviedla, že príkladom nerovnováhy vo vzťahu medzi USA a Nemeckom bol spor o plány Washingtonu stiahnuť vojakov z krajiny a varovala, že Nemecko by sa nemalo cítiť herkulovsky iba preto, že sú tam uskladnené americké jadrové hlavice. "Môže to vyzerať ako sila, ale nie ich vlastná," dodala.

Šokujúce slová bývalého zamestnanca firmy Pfizer: „Vakcíny .(nepravda)., pandémia sa .(nepravda).!“ (AKTUALIZOVANÉ)
Článok bol aktualizovaný o tvrdenia agentúry AFP, ktorá vyvracia informácie uvedené v tomto článku a označuje ich za "dezinformáciu". V dôsledku toho redakcia Hlavný denník označila spochybnený text jeho prečiarknutím, aby bolo čitateľom jasné,... Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Jej komentáre sú reakciou na nemeckú ministerku obrany Annegret Kramp-Karrenbauerovú, ktorá pre miestne médiá uviedla, že „ruská strana investovala veľké prostriedky do modernizácie svojich ozbrojených síl, majú nové zbrane a hrozba sa stala oveľa zreteľnejšou. Ak chce Nemecko rokovať s Ruskom, napríklad o odzbrojení, musí tak urobiť z pozície sily. A Nemecko bude musieť posilniť svoju pozíciu," povedala ministerka.

Do výrokov Kramp-Karrenbauerovej sa vo štvrtok pustilo aj ruské ministerstvo obrany. Hovorca Konašenkov povedal novinárom, že jej varovanie, že Rusko predstavuje rastúcu hrozbu, sú „pokusy žiaka základnej školy hlasitosťou vyslovenej absurdity kompenzovať neznalosť témy.“

Zatiaľ čo Nemecko a Rusko majú niekoľko významných hospodárskych a politických partnerstiev, nepriateľstvo medzi týmito dvoma krajinami je často riadené prítomnosťou amerických vojenských základní a zariadení v Nemecku.

"Prerušenie vyučovania na školách na neurčitú dobu je protiprávne", hovorí Ján Čarnogurský
Obmedzenie práva na vzdelanie bolo vykonané pánom ministrom školstva Gröhlingom na základe rozhodnutia z 23.10.2020, ktorým nariadil prerušenie vyučovania na základných a stredných školách do odvolania s účinnosťou od 26.10.2020. Pán minister... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Vzťahy medzi Moskvou a Berlínom sa v posledných mesiacoch zhoršili. Nemecko sa totiž stalo hybnou silou nových sankcií uvalených na Rusko za údajnú otravu predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného. Na žiadosť nemeckých ministrov zaviedla EÚ opatrenia proti ruským predstaviteľom, ktorí sú podľa jej slov zodpovední za otravu politického aktivistu v auguste tohto roku. Navaľný bol v komatóznom stave prevezený do berlínskej nemocnice Charite. Teraz sa vraj uzdravil a v krajine zostal.

V posledných týždňoch boli zároveň napäté aj vzťahy Berlína s USA v dôsledku spoločného ropovodu s Ruskom. Vo štvrtok sa zo schémy stiahla najmenej jedna nemecká firma podieľajúca sa na výstavbe Nord Stream 2 po tom, čo jej hrozili sankcie zo strany Washingtonu. Berlín presadil projekt aj napriek námietkam USA.

Západ má rozdielne názory na ruskú vakcínu
30 | 11 | 2020 | Diana Zaťková