Zomrel David Prowse, ktorý stvárnil Dartha Vadera v Hviezdnych vojnách
29 | 11 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Vo veku 85 rokov zomrel v sobotu po krátkej chorobe britský herec David Prowse, ktorý v pôvodnej trilógii Hviezdne vojny stvárnil fiktívnu zápornú postavu Dartha Vadera, známeho aj ako Anakin Skywalker. Informovali o tom v nedeľu britské médiá s odvolaním sa na jeho agenta Thomasa Bowingtona.


Bývalý vzpierač a kulturista bol vysoký takmer dva metre, čo mu dopomohlo k úlohe v slávnej filmovej sérii, ktorej prvá časť s názvom Epizóda IV – Nová Nádej uzrela svetlo sveta v roku 1977. Postava Dartha Vadera mala pôvodne hovoriť hlasom tohto rodáka z Bristolu, ale kvôli jeho západoanglickému prízvuku ho nahradil hlas amerického herca Jamesa Earla Jonesa.

Prowse osobne nevystupuje ani v šermiarskych scénach s Lukom Skywalkerom, keďže nemal skúsenosti s narábaním s mečom, preto ho nahradil profesionálny šermiar Bob Anderson.

Zosnulá hlásateľka Moučková: Prvému mužovi utiekla, druhý ju opustil a tretieho jej prebrala kamarátka
Kamila Moučková (†92) sa stala symbolom odporu proti okupácii a vzápätí prišla odplata. Prvého muža opustila kvôli láske, druhý jej to vrátil aj s úrokmi. A slávnej kamarátke, ktorá jej prebrala tretieho, nikdy neodpustila, píše portál Krajské... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Predtým, ako sa Prowse dostal k slávnej úlohe, bol známou tvárou v britskej televízii, kde ako prvý stvárnil postavu Green Cross Code Man vystupujúcu v reklame na bezpečnosť na cestách zameranú na deti.

Vo filme debutoval Prowse v roku 1967 v akčnej komédii Casino Royale. Vedľajšia rola v tomto filme mu priniesla niekoľko ďalších filmových úloh, okrem iného hral viackrát aj Frankensteina. Objavil sa aj v snímke Mechanický pomaranč (1971), kde si ho všimol režisér Hviezdnych vojen George Lucas.

Prowse trpel väčšinu svojho života artritídou, v dôsledku ktorej mu boli pri viacerých operáciách vymenené obidva bedrové kĺby. Neskôr mu zistili demenciu.

Prowse bol ženatý od roku 1963 a mal tri deti. Bol podporovateľom rugbyového klubu v Bristole.

Desivá predpoveď: Tri dni pred Vianocami! Naplní sa predpoveď o konci sveta?
Jeden "koniec sveta" sme prežili v roku 2012, ale vraj ešte nemusí byť vyhrané. Tesne pred tohtoročnými vianočnými sviatkami má prísť ďalšia apokalypsa. Aspoň to tvrdí americký pastor Paul Begley, informuje portál eXtra. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Timotej Dudka