Vojenské weby zverejnili úchvatné video, zachytávajúce F-22 Raptor v akcii (video)
29 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Na YouTube kanále F-22 Demo Team sa objavilo pútavé video, ktoré demonštruje schopnosti bojového lietadla F-22 Raptor, a to najmä s ohľadom na manévrovateľnosť vo vzduchu.


Za videom stojí predvádzacia letka US Air Force, ktorá s týmito strojmi zvládne takmer nemožné a vie s nimi zaobchádzať na samotnej hranici možného. Informuje armyweb.cz.


Najväčšou zaujímavosťou je, že ide o oficiálne video, ktorému náležite zodpovedá kvalita natočenia a spracovania. Lepšie a detailnejšie zábery tohto stíhacieho lietadla nie sú na YouTube k dispozícii. Video je dostupné až vo 4K rozlíšení a niektoré zábery skutočne berú dych.



V tomto konkrétnom videu, na ktorom sú okrem iného vidieť krásne aljašské panorámy, pilotuje F-22 major Josh "Gabo" Gunderson. Na pozadí sa nachádza letecká základňa Elmendorf-Richardson.

F-22 Raptor sú bojové lietadlá špecificky určené na získanie prevahy vo vzdušnom priestore. Vďaka svojej konštrukcii, avionike a dvojici super výkonných prúdových motorov disponujú veľmi dobrou agilitou a ovládateľnosťou. Podľa mnohých ide o vôbec nejlepšie a najuniverzálnejšie lietadlo, ktorý je v súčasnej dobe v aktívnej službe. Pôvodne sa plánovalo s tým, že americké letectvo zakúpi 750 týchto lietadiel. Nakoniec však, vzhľadom k mnohým odkladom, navyšovaním obstarávacích cien ale aj globálnemu ekonomickému vývoju, recesii či vojnovým aktivitám na Blízkom východe, sa počítadlo vyrobených modelov zastavilo na čísle 187. Posledný vyrobený model sa datuje do roku 2012.

Americké letectvo obmedzuje prepravu na lietadlách KC-46
12 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič