Slovenskí matematici naložili vláde. "Neschopnosť práce s dátami, žiadna analýza a zlé závery
29 | 11 | 2020 I Petra Demková

Vedci a matematici už nejaký čas spravujú stránku Dáta bez pátosu. Pred pár dňami predstavili novú analýzu dát a zhodnotili prácu vlády v súvislosti so zvládaním situácie na Slovensku po 4. kole testovania. „Sme babráci! A doplatíme na to všetci.“ napísali.  


V prvom rade autori štúdie rozanalyzovali informácie z posledného kola testovania. Zistili, že sa ho zúčastnilo celkovo vyše 110 tisíc obyvateľov a miera pozitivity medzi otestovanými bola 2,26%. Avšak zistili aj, že s dátami získanými testovaním, sa následne nepracuje. „Nepochopenie a neschopnosť práce s dátami, žiadna analýza, zlé závery,“ napísali. Najväčším prešľapom podľa matematikov je, že sa po celú dobu pracuje s priemerom (jedno priemerné číslo pre celé Slovensko) a sú presvedčení, že ten, kto takto s dátami pracuje, nerozumie tomu, čo robí a ani tomu, ako funguje svet. Je mimo. Uvádzajú, že je to podobné, akoby sme beh na 100m hodnotili jediným údajom, priemerným časom všetkých bežcov.

Druhým problémom podľa vedcov je, že nariadenia, ktoré nasledujú po testovaní, sú chaotické a nezmyselné. „Práca s výsledkami a dátami, ich interpretácia a následná NE-akcia je na Slovensku hlavnou prekážkou úspešného boja s pandémiou. Testujeme ale netrasujeme, neizolujeme, a v porovnaní s podobne postihnutými krajinami robíme chaotické a nezmyselné kroky v nesprávnom čase na základe pocitov. Zatvárame regióny, kde máme dlhodobo výborné štatistiky a otvárame kostoly pre prevažne staršiu populáciu v oblastiach silne zamorených. Nevieme ani sprísniť opatrenia v evidentných ohniskách a bránime sa uvoľneniu v oblastiach s akceptovateľnou úrovňou výskytu (lebo s vírusom sa musíme naučiť žiť). Naháňame si vlastný chvost ako pes, chytáme paniku, lámeme rekordy, oslavujeme víťazov, následne prekvapivo stúpame, zavierame a uvoľňujeme nezmyselne vytipované sektory, trvá to mesiace…,“ napísali.

Bože, čo len s nami bude? Matovič pripravuje nový plán testovania na COVID-19!
Počet infikovaných novým koronavírusom u nás nielen opäť pomaly rastie, ale podľa ministra zdravotníctva bude aj ďalej rásť. Aj preto pripravuje vláda nové opatrenia, medzi ktorými je i ďalšie plošné testovanie. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Zistilo sa aj, že 40% pozitívnych sa našlo koncentrovaných len v 30 obciach, 60% pozitívnych sa našlo koncentrovaných v 75 obciach a v celom zvyšku Slovenska, medzi 16000 testovanými sa našlo už len 519 ks pozitívnych osôb. Celkový uzáver, čo sa týka testovaných nerezidentov je, že u nich sa vyskytla pozitívna vzorka 4 krát častejšie ako u rezidentov. Títo teda významne zvyšujú priemery v niektorých krajoch (pritom tam prídu len na chatu a pod). V Bratislave je pomer ešte vyšší, 1:5 (Bratislavčania vs. „návštevy“) a teda sa dá povedať, že v BA domáci COVID nemajú a rezidenti ho majú “veľa”.

Vedci upozorňujú, že „boj s hnusobou“ je na Slovensku len predstieraný a neurobili sme skoro nič. „Po identifikácii desiatok oblastí silne zamorených desiatkami infikovaných prevažne dospelých ľudí sme nezavreli ani 1 ubytovňu, nepočuli sme o obmedzení prevádzok, nebolo nariadené komplet testovanie v žiadnej továrni, na žiadnej farme, na žiadnej stavbe,“ varujú.

Matematici dokonca k analýze pripojili aj mapku Považia a nitrianskeho kraja, kde je jasne vidieť tiahnucu sa pozitivitu. „Hádajte aké sektory a ich dodávatelia tam sú?“, pýtajú sa. A aj si odpovedajú: „Pošepkáme hypotézu: Nie sú to ani vysoké, a ani stredné školy a ani nie sú ohniskami základné školy a nakazenými nie sú desiatky učiteľov a ich žiakov. Tie sú zavreté kvôli vysokému výskytu COVID-19.“ Vedci však ponúkajú aj riešenie, tvrdia, že ľudia v dotknutých oblastiach by sa mali každé 2 týždne testovať (vo fabrikách a na ubytovniach) a mali by sa dôsledne izolovať, aj s kontrolou pobytu. Následne by sa mali upraviť dáta podľa PCR testovania a odsledovať by sa mali tí, ktorí sa na víkend odoberú domov v dodávkach a autách pokope a pospolu v niekoľkohodinovej jazde.

Cár: Krivka sa nepriaznivo neotáča, Krajčí šíri poplašnú správu
Sledovanie len absolútneho počtu pozitívne testovaných osôb na nový koronavírus je odborne, ale hlavne vecne nekorektné a jeho favorizovanie pri uvoľňovaní epidemiologických opatrení je nezodpovedné. Tvrdí to bývalý člen výboru Slovenskej... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | tasr


Obrovským problémom, ktorý treba riešiť, je podľa vedcov školstvo, respektíve deti doma. „Na celom Slovensku už máme zavretý pol milión žiakov od 11 rokov. Školu zažili na pár týždňov v januári a februári, potom v júni dobrovoľne a chvíľu v septembri. Stratená generácia. Živitelia ich rodín zatiaľ pracujú v spustených fabrikách, na stavbách a je veľmi pravdepodobné, že takto to bude veľmi dlho. Troch Kráľov si do kalendára ako nástup do školy nedávajte. Sme montážna dielňa Európy a reforma vzdelávania sa odkladá. Niet čo reformovať,“ varujú.

Kompletné dáta aj s celou analýzou si môžete pozrieť tu:

https://databezpatosu.sk/2020/11/28/covid-19-sme-babraci-a-doplatime-na-to-vsetci/?fbclid=IwAR0o2AuuTWNq8vFRr64_MqtiUXYOmfhaI60xdkx1U4XbgALdELGg4vfHNrg

Analytik Mesík: Ak sa premiér nespamätá, čakajú nás štyri mesiace umierania a lockdownov
Premiér Igor Matovič je, zdá sa, testovaním Slovákom doslova posadnutý. Jediné, čo okrem neho pripúšťa, je lockdown, no jedným dychom dodáva, že ten ale predsa nechce nikto, ani on. Čo nás teda čaká v najbližších mesiacoch, teda pokiaľ nebudeme mať... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.