Rusko finišuje s prelomovým systémom raketovej obrany (VIDEO)
29 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Rusko v roku 2021 ukončí prácu na prelomovom raketovom systéme protivzdušnej obrany S-500.


Informoval o tom piatok v rozhovore pre denník Krasnaja zvezda ministerstva obrany zástupca hlavného veliteľa vzdušných síl Andrej Judin. Správu prevzal agentúrny portál tass.com.


„Je potrebné poznamenať, že práce na vývoji mobilného systému protivzdušnej obrany a protibalistického raketového systému S-500 (Prometeus) sú naplánované na rok 2021,“ uviedol generál.

Ruský vicepremiér Jurij Borisov na medzinárodnom výstave zbraní Army-2020 povedal, že systém S-500 už bol podrobený štátnym skúškam a prebiehajú práce na nákupe dielov pre jeho sériovú výrobu.

Ruský námestník ministra obrany Alexej Krivoručko vo februári uviedol, že vojenskí špecialisti vlani usporiadali skúšky bezkonkurenčných rakiet typu zem-vzduch na svete s najnovším systémom protivzdušnej obrany S-500.



Ruský minister obrany Sergej Šojgu už skôr uviedol, že dodávky najnovších raketových systémov zem-vzduch S-500 pre jednotky sa začnú v roku 2020. Rusko trénuje špecialistov, aby sa naučili ovládať nový systém na Vojenskej akadémii letectva.

Rusko vyvíja S-500 s ohľadom na jeho fungovanie v nasledujúcich 25 rokoch. Ako informovali západné médiá, nový ruský raketový systém zasiahol cieľ vo vzdialenosti o 80 km väčšej v porovnaní s akýmkoľvek existujúcim raketovým systémom.

Ruské rakety Zirkon zničia každý hladinový cieľ bez šance na obrannú reakciu (VIDEO)
Ruská protilodná strela, na ktorú neexistuje protizbraň, vysokonadzvuková raketa, odpaľovaná z menších a rýchlych fregát, radikálne zmení pomer síl na hladinách morí a oceánov. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ivan Brožík