Robert Fico: S Kočnerom sa poznal aj Sulík, tak prečo nesedí za mrežami aj on?
29 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Predseda Smeru-SD sa opäť prejavil ako mohutný zástanca „našich“ ľudí. Moniku Jankovskú bránil ako lev, dopustiť nedá ani na Tibora Gašpara a Dušana Kováčika. Vo väzbe by podľa neho mal byť aj Richard Sulík.


V diskusnej relácii na TA3 V politike si tentokrát skrížili zbrane expremiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico a podpredsedníčka vlády a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Bol to duel ako hrom, pričom Robert Fico nenechal na svojej povesti obrancu „svojich“ nič dlžný, rovnako ako útočníka na všetko čo sa týka opozície. Témou diskusie však bola aj voľba generálneho prokurátora, na mene ktorého v koalícii stále nie je dohoda, informuje portál hnonline.sk.
Nový generálny prokurátor by mal byť nevydierateľný

Veronika Remišová síce uviedla, že v koalícii je táto téma prioritou a verí, že sa čo najskôr dohodnú, Fico jej oponoval a vyhlásil, že všetci poslanci jeho Smeru-SD sa na voľbe síce zúčastniť plánujú, ale pravdepodobne sa pri hlasovaní zdržia. ​Do úvahy, podľa neho, možno ešte prichádzajú traja kandidáti, ktorých by mohli podporiť, vadí mu však, že všetci uchádzači o post šéfa Generálnej prokuratúry sú z prostredia koalície. Kritizoval napríklad Tomáša Honza a Juraja Klimenta.

Predsedníčka strany Za ľudí chce, aby bol vybraný kandidát nevydierateľný a aby mal ochotu robiť potrebné reformy na prokuratúre, Fico na oplátku hovorí o politizácii voľby. „Všetci kandidáti prichádzajú z prostredia vládnej koalície,“ skonštatoval šéf Smeru-SD a zároveň skritizoval verejnú voľbu, ktorú presadzuje koalícia. Tá sa, podľa neho, bojí dať poslancom právo slobodne sa rozhodovať.

Čarnogurský ml.: Je zlé, že sa generálny prokurátor nikomu nezodpovedá
Verejné vypočúvanie siedmich kandidátov na post generálneho prokurátora sa skončilo, na rade je jeho voľba, ktorá by sa mala začať budúci týždeň. Tá ale rozprúdila diskusiu nielen medzi politikmi, ale aj medzi viacerými právnikmi. Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Fico: Jankovská je čisto politická objednávka

Predseda strany SMER-SD Robert Fico bez rúška predstúpil pred novinárov. Zdroj: TASR/Pavol Zachar


Akúkoľvek politizáciu voľby generálneho prokurátora ale Remišová odmietla. „Je asi dobrým znakom, že Smeru ani jeden nevyhovuje.“ Naopak, verejná voľba, podľa nej, umožní občanom skontrolovať, ako poslanci volili. Fico sa po týchto slovách pýtal, ako môže byť generálny prokurátor nezaujatý, ak dostane po voľbe zoznam poslancov, ako hlasovali. „Mnohí ľudia sedia vo väzbe nezákonne,“ povedal šéf Smeru-SD s tým, že väzba exšéfa polície Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je čisto politická vec a niektorí policajti či prokurátori podľa neho porušujú zákon.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská je vo väzbe podľa Fica nezmyselne trápená. „Čo robila po večeroch, za to ja naozaj nemôžem,“ bránil aj seba samého Fico a zopakoval, že agendu, ktorú s ňou riešil, si riadne plnila. „Jankovská je čisto politická objednávka. Načo sa má nejaká žena osem mesiacov trápiť vo väzbe? Ak má niekto osem mesiacov sedieť za to, že sa pozná s Kočnerom, prečo tam nie je Sulík?,“ skonštatoval Fico.

Jankovská záhadne stráca pamäť. Fica a ostatných papalášov zatiaľ nepotopila
Monika Jankovská má za sebou dvojdňový výsluch, ktorý absolvovala na NAKA v Nitre. Sama sa ho už dlhšie dožadovala s tým, že chce vypovedať a spolupracovať. Bolo to však to, čo od nej vyšetrovatelia očakávali? Každopádne svojho „šéfa“ Roberta Fica... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Remišová: Obhajoba Jankovskej je výsmech občanom

Prestrelka na tému Jankovská vzápätí pokračovala. „Pani Jankovská nehovorí len o tom, že sa poznala s Kočnerom,“zareagovala Remišová a dodala. „Hovorila aj o ovplyvňovaní sudcov. Agenda štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti je dozerať na to, aby súdy fungovali a aby sa takáto korupcia nediala. Teraz, keď ju pán Fico obhajuje, je to výsmech občanom,“ snažila Veronika Remišová poukázať na to, čo Jankovskej z jej funkcie vyplývalo.

Pri otázke testovania strana Za ľudí navrhuje komunitné testovanie, v ktorom by sa prioritne testovali zraniteľné skupiny, napríklad klienti a pracovníci v domovoch sociálnych služieb či zdravotníci. Prioritou podľa Remišovej je vrátiť deti do škôl. Naopak, ak by bol ďalší pokus o celoplošné testovanie s následnými obmedzeniami v prípade neúčasti, Smer-SD sa podľa Fica obráti na Ústavný súd. Školy mali byť podľa neho už dávno otvorené, čo opäť pripísal neschopnosti koalície, dodáva v závere portál hnonline.sk.

Stíhanie Dušana K. je vizitkou toho, ako bola riadená spravodlivosť, tvrdí Remišová
Stíhanie špeciálneho prokurátora Dušana K. je vizitkou toho, ako bola na Slovensku riadená spravodlivosť. TASR o tom v pondelok informovala podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová... Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | TASR