Pápež vymenoval za kardinála Afroameričana z Rwandy
29 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Vôbec po prvý raz boli do kardinálskeho purpuru odetí duchovní z Brunejského sultanátu a z Rwandy: Cornelius Sim (69) a Antoine Kambanda (62). Neeurópsku časť kardinálskeho zboru a rady voliteľov rozšíril aj filipínsky arcibiskup Jose Fuerte Advincula (68).


Pápež František vymenoval 13 nových kardinálov, medzi ktorými je aj vôbec prvý kardinál afroamerického pôvodu. Informovala o tom agentúra Reuters. Správu prevzal portál parlamentnelisty.sk.

Na konzistóriu vo vatikánskej Bazilike svätého Petra sa namiesto tradičných tisícov ľudí zúčastnilo len desať hostí na každého z novovymenovaných členov kardinálskeho zboru. Išlo o súčasť opatrení proti šíreniu nového koronavírusu.

Spomedzi 13 nových kardinálov je deväť voliteľov (mladších než 80 rokov), ktorí majú právo zúčastniť sa na voľbe budúcej hlavy katolíckej cirkvi. Len šiesti z novovymenovaných sú Taliani. Spomedzi nových voliteľov piati pôsobia v mimoeurópskych krajinách.

Pápež sa prebudil....ale je to to, čo kresťania chcú? (Micah Curtis)
Komentár Micaha Curtisa (RT) Pápež František sa stáva čoraz politickejším. Nedávne vyhlásenia o vzťahoch medzi osobami rovnakého pohlavia, sociálnej spravodlivosti a pochodoch BLM to iba potvrdzujú. Kresťania sú oprávnene znepokojení týmto... Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Podľa servera Vatican News sa pri výbere nových kardinálov opäť odráža Františkova snaha o medzinárodne vyváženú skladbu kardinálskeho zboru. Medzi novovymenovanými sú namiesto tradičných talianskych cirkevných hodnostárov taktiež viacerí duchovní, ktorí majú skúsenosti s praktickou službou migrantom či chudobným.

Pápež František od svojho nástupu v roku 2013 menoval nových kardinálov už po siedmy raz. Kardinálsky zbor bude mať soboty 232 členov, z toho 128 voliteľov, s právom zúčastniť sa na voľbe budúcej hlavy katolíckej cirkvi. Z uvedeného počtu voliteľov vymenoval 73 už pápež František. Jeho predchodcovia ich vymenovali oveľa menej: Benedikt XVI. 39 a Ján Pavol II. len 16.

Medzi aktuálnymi voliteľmi majú stále najväčšie zastúpenie duchovní z Európy (41percent), ich zastúpenie sa však od začiatku Františkovho pontifikátu znížilo o 11 percent. To podľa agentúry Reuters zvyšuje pravdepodobnosť, že novou hlavou katolíckej cirkvi bude po Františkovi opäť neeurópsky kandidát.

Pápež František: Koronavírus odhaľuje „veľké zlo postihujúce svet“
Pápež František vyzval seminaristov v Ríme, aby ponúkli svetu riešenie „veľkého zla“, ktoré ho postihuje, zla, ktoré odhalil koronavírus, prináša Breitbart News. Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Diana Zaťková