Korčokov megatrapas: Strápnil sa pred arabským šejkom
29 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

„Chybička se vloudí,“ zvyknú vravieť naši bratia Češi, no to, čo sa podarilo nášmu šéfovi diplomacie bola už poriadna blamáž, ba dokonca urážka arabského šejka. Určite neúmyselná, no faux pas to určite bolo.


Šéf našej diplomacie Ivan Korčok pred pár dňami debatoval v Spojených arabských emirátoch o pandemickej situácii. V Abú Zabí sa stretol so svojím ministerským náprotivkom, a práve pri stretnutí s ním sa náš ostrieľaný diplomat dopustil elementárnej chyby, ktorou, zrejme iba z nepozornosti, urazil vplyvného arabského politika, informuje portál ereport.sk.
Poriadny prešľap skúseného diplomata

V Spojených arabských emirátoch sprevádzal Korčoka aj šéf rezortu obrany Jaroslav Naď. Naše politické špičky riešili protipandemické opatrenia a po rozumy si prišli za arabským ministrom zahraničia Abdulláhom bin Zájedom Al Nahyjánom. Minister Naď si z arabskej krajiny odniesol nápad testovania na COVID-19 od dverí k dverám, slovenský šéf diplomacie si zase vyrobil riadny trapas.

A pritom o Ivanovi Korčovoi sa rozhodne nedá povedať, že by vo svete diplomacie bol nejakým nováčikom, pretože v rezorte zahraničia pôsobí už od 90. rokov. Pracoval ako hovorca ministerstva, pôsobil na veľvyslanectve vo Švajčiarsku a naposledy pracoval ako veľvyslanec v Spojených štátoch amerických.

Korčok ako šéf rezortu je vynikajúca voľba, zhodujú sa bývalí šéfovia ministerstva zahraničných vecí
Ivan Korčok (nom. SaS) je skúsený profesionál a vynikajúca voľba na post ministra zahraničných vecí. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedli bývalí šéfovia rezortu diplomacie Eduard Kukan a Pavol Demeš. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | SITA

Odhalená podrážka znamená poníženie

Minister Ivan Korčok rokoval s arabskými šejkami na priestranstve pred hotelom v Abú Zabí, kde si vyrobil skutočne poriadny trapas. Zdroj: TASR


Napriek bohatým diplomatickým skúsenostiam šliapol na tejto pracovnej ceste Korčok z hľadiska protokolu poriadne vedľa. Na medializovaných fotografiách z arabského Abú Zabí vášnivo diskutuje so svojím náprotivkom Abdulláhom bin Zájedom Al Nahyjánom. Zrejme si ale vôbec neuvedomil, že počas toho ležérne debatuje s prekríženými nohami. A navyše vidieť aj ministrovu podrážku, ktorá smeruje k šejkovi. Neznalému pomerov sa na prvý pohľad nič zlé nezdá, no z hľadiska etikety ide o doslova poriadny prešľap.

„Pán Korčok si prehodil nohu cez nohu, čo sa nesmie v rokovaní, a ukázal arabskému partnerovi podrážku,” popisuje Korčokove medzinárodné faux pas protokolistka Mária Holubová, podľa ktorej je odhalená podrážka v arabskej kultúre obrovskou urážkou. Tá má podľa špecialistky na etiketu svoj základ v histórii. „Znamená to poníženie. Keď porazili v minulosti nejakého nepriateľa, tak musel padnúť do prachu a ten víťaz položil na jeho krk nohu. Pre toho, komu ukazujete nohu a podrážku, je to obrovské poníženie a obrovská urážka,” vysvetlila Holubová ministrovo skutočne veľké faux pas. Náš zahraničný rezort zrejme o tomto vážnom prehrešku nič netušil, pretože fotografiu debatujúcich politikov s „toxickou podrážkou“ zavesil dokonca aj na svoju oficiálnu webovú stránku, píše v závere ereport.sk.

Minister zahraničia Korčok zlyhal a mal by zvážiť zotrvanie vo funkcii, povedal Fico
Podľa Fica ide o obrovské zlyhanie rezortu diplomacie aj samotného ministra. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | SITA